EA: Is houtoven nog tegen te houden?

Ook Eerlijk Alternatief stelt aanvullende vragen over de houtstookoven.

Ook de fractie van Eerlijk Alternatief in de gemeenteraad heeft naar aanleiding van de raadsvergadering van afgelopen week aanvullende vragen gesteld over de vergunning voor de houtstookoven aan de Molenlaan. Eerlijk Alternatief wil onder meer weten of het college van B & W mogelijkheden ziet om de vergunning voor het plan in te trekken of tegen te houden, of om de komst van houtstookoven tegen te gaan.

De fractie maakt in de vragen duidelijk dat het wat haar betreft niet wenselijk is om zo’n houtstookoven in de gemeente te hebben vanwege de uitstoot van fijnstof. Ook vindt de fractie dat die voorziening niet als een duurzaam alternatief kan worden gekenmerkt.

Eerlijk Alternatief vraagt onder meer of het college bereid is om zelf aanvullende opdrachten te vertrekken voor extra controles, zodat vaker dan een keer per kwartaal kan worden gecontroleerd. Verder wil de fractie weten of het college de vergunning kan intrekken of de bedrijfsvoering laten beƫindigen als de voorwaarden niet volledig worden nageleefd of als er toch sprake is te hoge uitstoot van fijnstof of van geur- en geluidoverlast.

Niet voorzien

Wethouder Ilona Jense gaf dinsdag tijdens een persgesprek nogmaals aan dat niemand op het gemeentehuis de commotie had voorzien, die is ontstaan na het bekend worden van de plannen. Het college had vorige week in een serie vragen en antwoorden aan de raad al laten weten dat de communicatie over de houtstookoven onvoldoende is geweest. “Achteraf gezien, met de kennis van nu, was het beter geweest als hier meer aandacht aan was besteed”, schreef het college aan de gemeenteraad.

Er zijn meer dan vijfhonderd bezwaarschriften tegen het verlenen van de vergunning binnengekomen. Alle bezwaarden worden uitgenodigd om hun standpunt toe te lichten tijdens twee hoorzittingen door de commissie voor de bezwaarschriften. Deze hoorzittingen worden gehouden op 11 en 21 juni. De commissie brengt uiterlijk op 5 juli advies uit aan B & W. Daarna zal een besluit worden genomen hoe het verder gaat met de vergunning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *