‘Een beetje vuurwerk terugbrengen in de raad’

Peter van Haagen in gesprek met René Marquard.

Peter van Haagen is na de gemeenteraadsverkiezingen teruggekeerd in de raad. Hij sloot zich aan bij Gemeentebelangen, een bewuste keuze voor een lokale partij omdat die er echt voor de inwoners is, vindt hij. En hij heeft er zin in. “Leuk om als raadslid weer het debat en een beetje vuurwerk terug te brengen. Ik vond het allemaal een beetje gezapig en slap”, zegt hij tegen videomakers René Marquard en Wijnand Krabman.

Zo’n dichtgetimmerd raadsbreed akkoord waar momenteel door de fracties aan wordt gewerkt, dat hoeft voor hem niet. “Iedereen mag er wat instoppen en iedereen zet zijn handtekening eronder en vervolgens word je er aan gehouden. Maar daar heeft de burger niet veel aan. Wij willen onze handen vrij houden en wat dan voor de burger goed is, dat gaan we doen.”

Over de vorming van het nieuwe college van B & W maakt hij zich weinig illusies. Van Haagen denkt dat achter de schermen al lang is beklonken is dat de huidige wethouders gewoon blijven zitten waar ze zitten. “Ze doen in elk geval vreselijk hun best om elkaar vast te houden. Maar CDA en VVD hebben allebei twee zetels verloren. Dat is een historisch dieptepunt, ik ken het CDA nog dat ze tien zetels hadden. En dat ze dan suggereren: we zijn een stabiel college — en dat is politiek voor: we blijven zitten waar we zitten, dat vind ik een minachting voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Er zit daar een Eerlijk Alternatief dat acht zetels heeft gehaald: daar kun je niet omheen. Maar ik heb de indruk dat ze dat wel proberen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.