Een eigen pad voor Koert Bolle

De Pijnackerse huisarts en verzetstrijder Koert Bolle (1912-1990) is ruim dertig jaar na zijn overlijden geëerd met een eigen straatnaambordje. Het wandelpad langs de vijver in het Emmapark, van de Emmastraat richting het station, heet sinds vrijdagochtend het Koert Bollepad. In het bijzijn van twee zoons van de vroegere huisarts onthulde burgemeester Francisca Ravestein het bordje.

Boudewijn Bolle was maar wat trots. “Mijn vader zou het maar onzin hebben gevonden, dat was helemaal niet nodig geweest, maar in zijn hart had hij het toch leuk gevonden”, zei hij voorafgaand aan de onthulling.

Koert Bolle raakte ongewild in 1942 betrokken bij het Englandspiel, de grotendeels mislukte spionageoperatie in bezet Nederland. Geheim agenten werden vanuit Engeland in Nederland gedropt, maar de meesten werden door de Duitsers gepakt. Een van hen, Jan Emmer, stond in 1942 plotseling op de stoep van de huisartsenpraktijk van dokter Bolle in de Stationsstraat. Bolle bood hem onderdak en zorgde er via twee gemeenteambtenaren voor dat hij een persoonsbewijs kreeg. Later bood de huisarts ook aan anderen onderdak.

Doodstraf en gratie

Uiteindelijk moesten Koert en zijn vrouw Ada zelf onderduiken, omdat de bezetters achter hun activiteiten waren gekomen. In november 1943 werd tegen het echtpaar de doodstraf geëist, maar in hoger beroep kregen ze alsnog gratie. Koert en Ada verbleven wel gedurende de rest van de oorlog in gevangenschap.

Na de oorlog zette Bolle zijn huisartsenpraktijk nog enige jaren voort. De praktijk werd in 1951 overgenomen door dokter Bos en later dokter Loth.

Erik Bevaart deed onderzoek naar de Pijnackerse connecties met het Englandspiel en publiceerde daar vorig jaar over. Dankzij zijn inspanningen werd door het gemeentebestuur besloten om het wandelpad naar Koert Bolle te vernoemen.

Een reactie op “Een eigen pad voor Koert Bolle”
  1. Geweldig was ook onze huisart
    Mijn ouders woonde ook in de Stationsstraat 34 met Inge en Boudewijn op openbare school
    Gezeten mooitijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *