Een luisterend oor voor als het even lastig is

Home-Start, het project van Humanitas voor ondersteuning van gezinnen met kinderen tot 18 jaar, begint het nieuwe jaar met een training voor mensen die een luisterend oor willen bieden in gezinnen waar het niet vanzelf gaat. De organisatie kan met name in Pijnacker-Nootdorp nieuwe vrijwilligers gebruiken. Die krijgen in de online training, op donderdag 20 januari, inzicht in wat het werk inhoudt en wat er van hen wordt verwacht.

Humanitas is met het project actief in gezinnen die ondersteuning kunnen gebruiken bij de opvoeding van de kinderen. Dat loopt soms niet zo lekker door overbelasting van de ouders, zorgen over werk of geld of door andere dingen die tegen zitten. Een getrainde vrijwilliger die een keer in de week een paar uur aan huis komt, als praatpaal of voor praktische opvoedtips, maakt in zo’n geval een enorm verschil.

Coördinator Anke IJdens ziet het belang van de vrijwillige ondersteuning telkens van dichtbij. “Het is heel laagdrempelig. Er gewoon elke week even zijn, luisteren naar hoe het gaat en wat er speelt, even een spelletje doen met de kinderen: het zijn vaak heel kleine dingen. Er is geen specifieke expertise of kennis voor nodig: iemand blij maken kan iedereen.”

Groter wereldbeeld

Het feit dat er op een vaste dag iemand langs komt en aandacht heeft voor het gezin is zo belangrijk, ziet Anke. “Daarnaast hoor ik van de vrijwilligers vaak terug dat het hen zelf ook veel opleveren. Als je na twee uur weggaat en je ziet dat de moeder weer even kan lachen en dat de kinderen blij zijn: dat doet ook veel met jezelf. En als het gaat om een gezin dat vanuit het buitenland hier is komen wonen, dan leer je ook veel over andere culturen. Je wereldbeeld wordt groter.”

Een specifieke vooropleiding is niet nodig om als vrijwilliger aan de slag te kunnen in het project. Wel zoekt Humanitas mensen die ervaring hebben met kinderen, misschien omdat ze als leerkracht werken of op een andere manier. Daarnaast worden vrijwilligers goed begeleid, met trainingen en bijscholingen en bijeenkomsten met andere vrijwilligers om van elkaar te leren en soms misschien ook om stoom af te blazen.

Humanitas is niet ze enige organisatie die werkt met vrijwilligersprojecten in gezinnen. Ook Jong Perspectief doet veel goed werk op dit gebied, onder andere met het Maatjesproject. Zitten die organisatie elkaar niet in de weg?

Anke: “Nee hoor, zeker niet. We hebben goed contact met elkaar en we verwijzen ook naar elkaar als dat nodig is. Bij een gesprek met een nieuw gezin probeer ik altijd in te schatten welke vorm van ondersteuning in dat specifieke geval het beste zou zijn. Het komt geregeld voor dat ik denk dat een gezin beter af is met een maatje voor het kind. Dan verwijs ik zeker door naar Jong Perspectief.”

Uniek

Je zou kunnen zeggen dat organisaties met soortgelijke projecten wél concurrenten van elkaar zijn bij het werven van nieuwe vrijwilligers, want daarin vissen ze natuurlijk wel in dezelfde vijver. Anke lacht: “Voor mij is het dan belangrijk om duidelijk te maken wat ons met Home-Start uniek maakt.”

Op deze pagina van Humanitas is meer te lezen over het project. De regionale afdeling is gevestigd in Zoetermeer, maar werkt ook voor Pijnacker-Nootdorp. Ook kun je contact opnemen met Anke IJdens via dit mailadres of tel. 06 13340233.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *