Eerlijk Alternatief overtuigend winnaar

De kandidaten volgen gespannen de uitslagen van de diverse stembureaus. Hanneke van de Gevel (links, Eerlijk Alternatief) zou uiteindelijk de grote winnaar worden.

Eerlijk Alternatief is de overtuigende winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Pijnacker-Nootdorp. De partij gaat in de raad van drie naar vijf zetels en wordt daarmee de tweede partij. In stemmenaantal kreeg Eerlijk Alternatief er meer dan een derde bij ten opzichte van 2014. Opvallend is wel dat EA vooral in Pijnacker heel goed heeft gescoord, en in de andere kernen duidelijk minder.

Ook de VVD deed het uitstekend. De partij gaat van vijf naar zes zetels en wordt daarmee de grootste fractie in de gemeenteraad. Winst ook voor de Partij voor de Dieren: de partij zag zijn zetelaantal verdubbelen van een naar twee.

Extra zuur

D66 (van vijf naar vier), Gemeentebelangen (van vier naar drie) en CU/SGP (van twee naar een) leverden allemaal in. Voor Gemeentebelangen is extra zuur dat ten opzichte van 2014 weliswaar slechts één zetel verloren is gegaan, maar in de loop van de afgelopen raadsperiode kwam de partij op zeven zetels, door de tussentijdse toestroom van raadsleden van andere partijen.

De poging van Lokaal Leefbaar Pijnacker-Nootdorp om de eerder verloren gegane zetel terug te veroveren is jammerlijk mislukt. Behaalde de partij in 2014 nog een zetel, nu eindigt de partij op nul. De partij onder leiding van Geurt Visser wist slechts 552 inwoners voor zich te winnen.

CDA en Trots wisten hun zetelaantal te behouden. Dat geldt ook voor Progressief Pijnacker-Nootdorp, de combinatie van Partij van de Arbeid en GroenLinks. Afzonderlijk behaalden ze de vorige keer vier zetels: samen hebben ze dat aantal nu ook. Op zich is dat geen slechte prestatie, gezien de grote achteruitgang die de PvdA heeft geboekt.

Sombere gezichten bij Richard van Oevelen (links) en Ina Mantjes. Gemeentebelangen moet het met drie zetels doen.

Burgemeester Francisca Ravestein maakte gedurende de avond telkens tussentijdse uitslagen bekend. De einduitslag liet lang op zich wachten.

Een zaal vol gespannen politici en andere geïnteresseerden volgden de uitslagen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *