Energiecoöperatie nu echt aan de slag

De coöperatie gaat collectief en lokaal energie opwekken.

Voorbereidingen duren altijd wat langer dan je hoopt, en dat geldt ook voor de Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp. Die is al geruime tijd bezig met het project waarmee inwoners die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen, tóch mee kunnen doen met duurzaam opgewekte elektriciteit. Nog deze week verwacht het bestuur uitsluitsel hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden op het dak van kwekerij van Harry Wubben in Nootdorp. Dat worden er wel minder dan aanvankelijk gedacht: geen 1000 maar ruim 550 panelen.

De Energiecoöperatie presenteert de definitieve plannen eind volgende week, op 6 en 7 april. De stichting geeft dan informatie op een stand die tijdens het evenement ‘Kom in de Kas’ wordt geplaatst bij de kwekerij aan de Langelandseweg in Nootdorp-Nouwkoop.

Inschrijving

Voor het eerste deel van het project, voor bewoners van de postcodegebieden 2631, 2632, 2641 en 2645, kunnen zo’n 1350 aandelen worden uitgegeven. Enkele honderden inwoners hebben via de voorinschrijving al kenbaar gemaakt dat ze interesse hebben. Zij krijgen bij de definitieve inschrijving voorrang.

In een volgend project wordt nog een ander groot dak in de gemeente bedekt met een groot aantal zonnepanelen. Dat is dan bedoeld voor bewoners van de postcodegebieden 2642 en 2643. Het bestuur van de coöperatie is al bezig met de zoektocht naar een geschikt dak.

Geen energiebelasting

De initiatiefnemers willen inwoners van Pijnacker-Nootdorp bereiken die geen geschikt dak hebben om zelf zonnepanelen te plaatsen, of die een huis huren. Door lokaal en gezamenlijk energie op te wekken kunnen ook deze mensen een bijdrage leveren aan de energietransitie. Dankzij een regeling van de overheid krijgen de deelnemers vijftien jaar lang vrijstelling van de energiebelasting over de zonne-energie die ze gezamenlijk opwekken. Hierdoor wordt de investering in aandelen binnen tien jaar terugverdiend.

Over het initiatief maakte Pijnacker-Nootdorp Actueel vorig jaar deze reportage:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *