Enthousiasme over cultuurhuis CulturA

Het plan Van CulturA naar Beter wordt in januari in de gemeenteraad behandeld. Het college is alvast enthousiast.

‘Een ongelofelijk goede formule. Ik vind het fantastisch.’ Met die woorden benadrukte burgemeester Francisca Ravestein, portefeuillehouder cultuur in Pijnacker-Nootdorp, de plannen voor de toekomstige exploitatie van theater CulturA in Nootdorp. Tijdens een persgesprek gaf ze dinsdag namens het college uitleg over het voorstel, dat in januari aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. 

Ravestein verwacht dat Bibliotheek Oostland er, samen met de SWOP en het jeugd- en jongerenwerk, in zal slagen om van het theatergebouw in de Dorpsstraat, in het hart van Nootdorp, een bruisende ontmoetingsplek te maken, waar iedereen van vroeg tot laat binnen kan lopen.

Veel overleg

In de afgelopen maanden is veel overleg gevoerd met de nieuwe stichting die de exploitatie gaat doen. Die stichting krijgt dezelfde Raad van Toezicht en directeur/bestuurder als Bibliotheek Oostland. Dat betekent dus dat directeur Petra Togni van de bibliotheek ook de eerstverantwoordelijke wordt van CulturA & Zo.

Ook met de huidige gebruikers van CulturA, waaronder verenigingen en muziekdocenten die ruimten in het gebouw huren, is in de afgelopen tijd overleg gevoerd. De gemeente houdt er wel rekening mee dat niet alle gebruikers blij zullen zijn met de plannen en dat er onder sommigen onrust kan ontstaan. Huurders die nu gebruik maken van de theaterzaal en de foyer voor bridge- en kaartactiviteiten kunnen daar straks niet meer terecht, omdat daar andere activiteiten komen. Er is daarom al overleg gevoerd met het beheer van het gebouw Nové, even verderop in de Dorpsstraat, om te zien of deze gebruikers daar kunnen worden ondergebracht.

Minder ambitieus

Ondanks het enthousiaste van de burgemeester en de rest van het college, dat ook bereid is om in de komende jaren flinke bedragen uit te trekken om mogelijke exploitatieverliezen af te dekken, wil de gemeente een beetje rustig-aan doen met de programmering van het theater. De gemeente gaat daarom uit van een minder ambitieuze culturele programmering dan de initiatiefnemers hadden voorgesteld.

Voorlopig zullen er per seizoen vijftien theatervoorstellingen, tien jeugdvoorstellingen en twintig filmvoorstellingen in het theater worden georganiseerd. Het college wil de nieuwe partij in CulturA en de bestaande gebruikers “eerst samen laten wennen aan een nieuwe situatie, waarin op termijn nog uitbouw mogelijk is”, zo staat het in het raadsvoorstel.

Lees ook: CulturA wordt een ‘Huis vol verhalen’

Lees ook: Dit kan straks allemaal in CulturA

Burgemeester Ravestein (midden) en de rest van het college toonden zich dinsdag tijdens een persgesprek erg enthousiast over de plannen met CulturA. (Archieffoto)
Een opmerking bij " Enthousiasme over cultuurhuis CulturA"
  1. Wij bridgers zijn niet zo E nthousiast als de burgemeester en de wethouders. Op zo’n korte termijn een gelegenheid vinden is niet haalbaar. Wij kunnen het straks wel vergeten. CulturA ligt voor velen op loopafstand. en d E ouderen zijn weer de dupe van deze overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *