Fietsen naar de Maeslantkering

De enorme deuren van de stormvloedkering liggen verzonken in de oever. Bij hoog water gaan ze automatisch dicht.

Elke tweede woensdag van de maand vertrekt een groep fietsers vanuit Pijnacker-Nootdorp voor een mooie tocht van een kilometer of 40. Op woensdag 9 augustus gaat de tocht naar de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg, tussen Maassluis en Hoek van Holland. Daar krijgt de groep een rondleiding door dit belangrijke onderdeel van de Deltawerken.

De Maeslantkering sluit volautomatisch de Nieuwe Waterweg af als het water een bepaalde kritische grens bereikt. Zodra een waterpeil van meer dan drie meter boven NAP bij Rotterdam wordt voorspeld, sluiten twee enorme deuren (210 m breed, 22 m hoog en 15 m diep) de volledige waterweg af. Die deuren liggen normaal gesproken verzonken in de oever. De stormvloedkering kan in gesloten toestand een vloedgolf van vijf meter boven NAP aan.

De fietsgroep, begeleid door vrijwilligers van de SWOP, vertrekt om tien uur ’s morgens bij dienstencentrum De Schakelaar in Pijnacker. Vanaf half tien kun je er al een kopje koffie drinken. Wil je meefietsen, dan hoef je je niet van tevoren aan te melden. Je kunt dus zo aansluiten. Neem wel een lunchpakket mee!

Als extreem hoog water wordt verwacht, dan sluiten de enorme deuren de gehele Nieuwe Waterweg af.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *