Flinke subsidie voor aardgasvrije wijk

De plannen voor het klimaatbestendig maken van Klapwijk zijn in een gevorderd stadium. Ook de aanleg van een warmtenet hoort tot de mogelijkheden.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp kan een subsidie van ruim 7,5 miljoen euro tegemoet zien om Klapwijk in de komende jaren aardgasvrij te maken. Die bijdrage is bijna de helft van het bedrag dat in totaal nodig is. De rest zal moeten worden opgebracht door de gemeente, de bewoners en de exploitant van het warmtenet dat voor de wijk wordt aangelegd.

Pijnacker-Nootdorp heeft ambitieuze plannen voor Klapwijk. Omdat in de komende jaren de straten toch al open moeten vanwege de ophoging van de wijk en de aanleg van de nieuwe riolering, wil het bedrijf Wayland Energy een leidingennet aanleggen, dat gevoed wordt met geothermische warmte vanuit het glastuinbouwgebied in Pijnacker-Oost.

Eigen bijdrage

Bij bewoners die mee willen doen, moet de cv-ketel worden vervangen door een warmtewisselaar. De investering per woning bestaat uit een eenmalige bijdrage van 2250 euro. Dat geld kan door de gemeente worden voorgefinancierd via een duurzaamheidslening, die door de lagere energiekosten in vijftien jaar is terugverdiend.

Wel moeten de bewoners overschakelen op elektrisch koken. Een elektrische kookplaat, een aanpassing in de meterkast en nieuwe pannen komen dan nog wel voor rekening van de bewoners.

Het nieuwe warmtenet komt er alleen als er voldoende bewoners mee doen. Dat is niet verplicht, want in principe is het de bedoeling dat de aardgasleidingen in de wijk nog gewoon blijven liggen.

2 reacties op “Flinke subsidie voor aardgasvrije wijk”
  1. De eerste nieuw- en ombouwprojecten zijn inmiddels gestopt vanwege een verkeerde raming van de kosten. Nieuwbouw Huizen (gebouwd 2019) in Ouddorp hebben hun eerste koude winter achter de rug. Aannemer failliet en de gemeente geeft niet thuis, maar is wel heel groen. Het gaat allemaal te ondoordacht en daardoor gehaast. Net als hout gestookte centrales en elektrisch rijden. Hout staat gelijk aan co2 en dus uitstoot. En er zijn niet genoeg grondstoffen voor de grote hoeveelheid accu’s die we als mensheid nodig hebben. Het gaat in ieder geval goed met een land als Peru, dat met kwik zijn milieu aan het uitroeien is. Peruanen zijn gemiddeld wel rijker geworden. De VVD wil er niet aan en Groen Links vertelt sprookjesl. Vergroenen is kostbaar, schaadt het milieu en iedere politieke partij heeft zijn eigen verhaal en invalshoek, De burger zit uiteindelijk met de financiële strop en de verantwoordelijk minister is nadien niet aanspreekbaar en al lang vertrokken. Commissariaat of brussel, maar ver weg. De gemiddelde gemeente zal nadien wijzen naar de overheid en zo is niemand verantwoordelijk. Ik heb een gasaansluiting en heb vorige week alles (dat op gas draait) laten vervangen. Een hele geruststelling en lekker warm ook.

    • Het valt me op dat je bij geen enkele stelling een bronvermelding geeft. Het lijkt me meer dat je probeert je cognitieve dissonantie te beteugelen omdat je vol hebt geïnvesteerd in gas. Maar dat is natuurlijk ook maar een vermoeden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *