Fysieke Marktplaats voor één dag

Paasstukjes gemaakt door bewoners van Villa Casper en allerlei andere kadoartikelen zijn zaterdag te koop in de Ackersloods.

Een winkel die maar één dag open is, vol met paasstukjes, sieraden, woonaccessoires en kadoartikelen: die is zaterdag 17 maart te vinden op de Stationsstraat in Pijnacker. Je zou het een fysieke variant van Marktplaats kunnen noemen want in de Ackersloods, zoals de eendagswinkel is genoemd, kunnen particulieren spulletjes verkopen die ze normaal online te koop zouden kunnen aanbieden. Ook mensen met een webshop kunnen er terecht om hun waren direct te koop aan te bieden.

Initiatiefneemster van de Ackersloods is Monique van Meurs. Ze werkt bij Villa Casper, een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel. Ze begeleidt de bewoners onder meer bij het maken van allerlei creatieve dingen, zoals zelfgemaakte sneeuwpoppen in de winter en nu vooral leuke paasdecoraties. “Met de sneeuwpoppen hebben we eerder op de markt gestaan. Nu wilden we met Pasen weer zoiets doen: Paasstukjes verkopen, zodat we van de opbrengst met de bewoners ergens lekker kunnen gaan eten. We kregen de kans om de leegstaande fietsenwinkel in de Emmastraat hiervoor een dag te gebruiken. Om dat financieel mogelijk te maken verhuren we planken in stellingen aan iedereen die ook spulletjes te koop wil aanbieden.”

Groot succes

Dat laatste is sowieso al een groot succes. Van de 120 planken die in totaal beschikbaar zijn, zijn er nog maar een paar vrij. Verkopers betalen voor de huur van een plank afhankelijk van de grootte en de plek vier tot acht euro voor de hele dag. De opbrengst van de aangeboden spulletjes gaat geheel naar de verkoper.

“Het concept bestaat al een tijdje. In andere plaatsen en steden wordt het wel vaker gedaan”, vertelt Monique. “We wilden hier ook eens uitproberen of het werkt. Vandaar deze verkoopdag. En op 14 april doen we het nog een keer, dan met het accent op dameskleding.”

Eigenlijk zou Monique wel vaker zulke verkoopdagen houden, bijvoorbeeld elke woensdag en zaterdag. Maar een winkelruimte huren kost al snel 3000 euro per maand. “Misschien vinden we hierna wel weer tijdelijk iets anders. Of misschien heeft iemand een goed idee waar wie dit vaker kunnen doen. Het is onwijs leuk en het zou voor onze cliënten van Villa Casper ook een mooie dagbesteding zijn.”

Maar nu eerst dus eens zien hoe het gaat. Komende zaterdag én op 14 april dus, van 9 tot 17 uur op de Stationsstraat 50 in Pijnacker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *