GB: Waarom kan lokaal maatwerk nu wél?

Bij de toewijzing van de nieuwe woningen in Pijnacker-Noord wordt lokaal maatwerk toegepast.

Raadslid Bianca van Petegem van Gemeentebelangen is nieuwsgierig waarom het nu wél mogelijk is om lokaal maatwerk toe te passen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Ze reageert daarmee op het bericht dat corporatie Rondom Wonen met instemming van de gemeente een kwart van de nieuwe huizen in Pijnacker-Noord speciaal wil toewijzen aan woningzoekenden uit de eigen dorpen, en nog eens 25 % aan doorstromers die een grote huurwoning achterlaten.

In schriftelijke vragen aan het college van B & W laat Van Petegem weten daar blij om te zijn, maar ze heeft altijd begrepen dat lokaal maatwerk niet mogelijk was vanwege de regionale afspraken over de woonruimteverdeling. Ze wijst erop dat haar fractie er al jaren op heeft aangedrongen om voorrang te verlenen aan gescheiden ouders, jongeren en ouderen die op zoek zijn naar een goedkope woning, zodat ze gewoon in de eigen gemeente kunnen blijven. 

Noodgedwongen

Van Petegem schrijft namens haar fractie: “Het bleek voor onze gemeente alleen mogelijk om onze eigen woningzoekenden voorrang te geven als wij zelf gingen bouwen. En zo bleven onze lokale woningzoekenden maar wachten op een woning. Onze jeugd verhuisde noodgedwongen naar andere gemeenten”, aldus het raadslid.

Ze wil nu van het college van B & W weten of deze vorm van lokaal maatwerk kan worden toegepast bij alle woningbouwprojecten, zodat de wachtlijsten echt kunnen worden weggewerkt. Ook vraagt ze waarom de gemeenteraad niet betrokken is bij het plan.

Jongeren

Gemeentebelangen is niet de enige fractie die zich al jaren sterk maakt voor meer goedkope woningen voor de eigen inwoners. Vooral de eenmansfractie van Trots hamerde in de afgelopen jaren bij vrijwel elke gelegenheid op het loslaten van de regionale toewijzing, zodat jongeren eindelijk eens een woning in hun eigen dorp zouden kunnen vinden, in plaats van jarenlang noodgedwongen bij hun ouders te blijven wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *