Geen gemeentetoilet in winkelcentra

In drie van de vier winkelcentra, zoals in De Parade in Nootdorp, is al een openbaar toegankelijk toilet.

Het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp voelt er niets voor om als gemeente te zorgen voor openbare toiletten, wanneer winkeliers en andere bedrijven of instellingen dat op een bepaalde locatie niet zelf doen. Dat heeft het college op voorhand laten weten, als reactie op het initiatiefvoorstel van het CDA over de beschikbaarheid van zulke voorzieningen in de centra van Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw. Dat initiatiefvoorstel wordt donderdagavond beeldvormend besproken in de gemeenteraad.

Het verzoek aan het college om de openbaar toegankelijke toiletten zo nodig aan te vullen is een van de punten uit het initiatiefvoorstel. B & W vinden echter dat elk winkelcentrum en elke maatschappelijke of commerciële voorziening ‘in beginsel zelf verantwoordelijk is voor openbare toiletvoorzieningen’.

Maximaal 500 meter

In het voorstel van het CDA, dat mede is ingediend door de fracties van Eerlijk Alternatief, Progressief Pijnacker-Nootdorp en Christenunie-SGP, wordt voorgesteld om als norm vast te stellen dat in de centra van de dorpen op maximaal 500 meter afstand een openbaar toilet aanwezig zou moeten zijn.

Het college kan zich hierin vinden, maar heeft twijfel over de meerwaarde van deze norm. Bij drie van de vier winkelcentra wordt er nu al aan voldaan; daar is al een openbaar toilet op korte afstand beschikbaar. Alleen in het winkelcentrum Pijnacker-Zuid is nog geen toilet te vinden waar iedereen gebruik van kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *