‘Geen grotere kans op aardbevingen’

De Partij voor de Dieren is bezorgd over aardbevingen door de aardwarmteprojecten in de gemeente.

De aardwarmtewinning in Pijnacker-Nootdorp is niet vergelijkbaar met die in Groningen en de regio Venlo, waar projecten op last van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zijn stopgezet. Het risico op seismische activiteiten in Pijnacker vanwege de boringen door Ammerlaan is door het SodM ‘niet als extra risicovol’ ingeschat.

Vorig jaar bracht het Staatstoezicht een rapport uit over de risico’s van geothermie. Daarin wordt onder andere gesproken over seismisch actieve breuken in de nabijheid van de projecten in Groningen en bij Venlo. Het project van Ammerlaan in Pijnacker ligt echter niet bij een actieve breuk. Ook injecteerde Ammerlaan niet in zo’n actieve breuk en het bedrijf zal dat in de nieuwe situatie ook niet doen.

Het SodM heeft op verzoek van het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp gereageerd op schriftelijke vragen van de fractie van de Partij voor de Dieren. Deze fractie was al niet gerust over de aardwarmtewinning in de gemeente, en die onrust nam nog toe door het stopzetten van de projecten elders in het land.

In de reactie op de vragen van de fractie meldt het Staatstoezicht dat er diverse momenten zijn waarop de SodM beoordeelt of de warmteboringen op veilige wijze worden uitgevoerd. Dat gebeurt vooraf aan de hand van een gedetailleerd werkplan en er zijn ook inspecties tijdens de uitvoering van de boorwerkzaamheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *