Geen intochten voor Sinterklaas

De ontvangst van Sinterklaas op het Raadhuisplein door burgemeester Francisca Ravestein zit er dit jaar door corona niet in. (foto: Bart Planken)

Officieel naar buiten brengen wil men het liever nog niet, maar woordvoerders van de verschillende Sinterklaascomité’s in Pijnacker-Nootdorp bevestigen wel dat de traditionele Sinterklaasintochten in de gemeente dit jaar niet door zullen gaan. De organisatoren in Pijnacker en in Nootdorp hebben intern dat besluit al genomen. In Delfgauw wordt nog afgewacht hoe de gemeente tegen het evenement aankijkt, maar ook daar verwacht een woordvoerder van de bewonersvereniging dat de intocht op de traditionele wijze dit jaar heel moeilijk zal worden.

Hoofdrolspeler Jan-Eric Lübbers in Nootdorp is het meest duidelijk in zijn reactie op de vraag naar de gebruikelijke Sinterklaasoptocht door het dorp: “Zeker niet, dat gaat door corona definitief niet door.” Hij zit zelf niet in het organiserend comité, omdat hij samen met zijn geschminkte medewerkers elk jaar wordt gevraagd als uitvoerders van de glorieuze intocht, maar hem is wel duidelijk gemaakt dat het evenement voor dit jaar is afgeblazen.

Livestream

Sinterklaas gaat wel proberen om zich op een andere manier te laten zien in het dorp, zegt Jan-Eric. “We zijn met onze groep uitvoerders aan het onderzoeken hoe wel voor de scholen in Nootdorp een digitaal programma kunnen opzetten. De Sint via een livestream in de klas, dat lijkt me wel wat. We willen dan ook de huisbezoeken die we elk jaar bij een aantal gezinnen afleggen, digitaal gaan doen. Dat levert dan in elk geval nog wat geld op voor de goede doelen.”

Ook in Pijnacker is dit jaar geen officiële ontvangst van de Sint, blijkt uit de reactie van een vertegenwoordiger van de winkeliersvereniging in het centrum. De laatste jaren werd de Sint ontvangen bij het station Pijnacker-Zuid van de Randstadrail, met aansluitend een wandeling naar het winkelcentrum in Keijzershof en vervolgens de feestelijke optocht naar het Raadhuisplein, voor de ontvangst door de burgemeester. De winkeliersverenigingen van Ackershof en Keijzershof denken wel na over een alternatief programma, maar daar zijn nog geen besluiten over genomen.

Nog geen aanvragen

Bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn tot nu toe geen aanvragen voor vergunningen voor de intochten ingediend, zegt een woordvoerder van burgemeester Francisca Ravestein. De gemeente heeft dus ook nog geen besluit hoeven nemen over de evenementen. Wel is er in regionaal verband, binnen de veiligheidsregio Haaglanden, volop overleg over gaande. “Maar iedereen begrijpt dat het op de gebruikelijke manier, met veel ouders en kinderen bij elkaar, niet kan. De kinderen mogen wel vlakbij elkaar staan, maar die komen wel samen met hun ouders naar de intochten en de ontvangsten. Dan kan niet op anderhalve meter afstand.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *