‘Gelast kortebaan draverij af’

De kortebaanwedstrijden in Nootdorp zijn verplaatst naar de avond, waar wat PvdD en EA betreft mogen ze helemaal niet doorgaan.

De fracties van Partij voor de Dieren en Eerlijk Alternatief in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp hebben samen het bestuur van de Stichting Kortebaan Nootdorp opgeroepen om de draverij, die dinsdag wordt gehouden als opening van de Kermisweek, af te gelasten. De temperatuur komt die dag boven de 30 graden, en dat is veel te warm voor de paarden.

De fracties halen diverse wetenschappelijke onderzoeken aan die uitwijzen dat paarden slechter tegen warmte kunnen dan mensen. Zo zou zijn gebleken dat paarden drie tot tien keer sneller hittestress hebben dan de mens, wat kan leiden tot ernstige negatieve lichamelijke gevolgen. Zeker wanneer paarden bij zeer warme temperaturen zware inspanning moeten verrichten, zoals bij een kortebaandraverij, schaadt dit het dierenwelzijn.

Paarden kunnen hun warmte heel lastig kwijt bij temperaturen boven de 30 graden. Daarom wordt geadviseerd om intensieve inspanning tijdens zeer warme dagdelen te vermijden. Bij een hoge luchtvochtigheid kunnen temperaturen onder de 30 graden Celsius al problemen opleveren, ook tijdens het transport van dieren.

De fracties roepen het bestuur van de stichting op om het paardenwelzijn zwaarder te laten wegen dan het vermaak voor mensen.

Vanwege de hoge temperaturen die dinsdag worden verwacht had de organisatie al besloten om de paardenrennen uit te stellen tot ’s avonds.

Een opmerking bij " ‘Gelast kortebaan draverij af’"
  1. Aflasten is de enige goede beslissing. Net als in Voorschoten 28 juli. Volg hun voorbeeld. Enige belang om door te laten gaan is een commercieel belang. Dat mag niet zwaarder wegen dan dierenleed of vermaak voor publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *