Geluk zonder stress kan wél

Een energiek leven zonder gezanik en gezeur. Het klinkt ambitieus, maar het is volgens de Pijnackerse neuropsychologe en NLP-trainer Cathelijne Wildervanck heel goed mogelijk. Het is dan ook niet voor niets de ondertitel van het boek ‘De Gelukspiramide’, dat ze schreef samen met haar NLP-collega Amber Albarda, die vooral gespecialiseerd is op het gebied van goede voeding.

In het boek geven Cathelijne en Amber praktische oefeningen en adviezen over hoe je je leven een andere wending kunt geven en stress kunt vermijden. Ze gebruiken daarvoor de kaasschaafmethode: kleine stapjes tegelijk zetten, want daarmee kom je het verst.

“Sommige mensen die niet meer tevreden zijn met de manier waarop ze leven, pakken het in een keer groot en meeslepend aan, maar ze zetten daarmee vaak te grote stappen die uiteindelijk niet haalbaar zijn”, zegt Cathelijne. “Ze kopen nieuwe hardloopschoenen, maar na drie maanden liggen die alweer in de kast, omdat ineens flink gaan sporten een te grote stap is. Het werkt veel beter als je kleine stapjes per keer zet, zodat groeien en veranderen echt onderdeel van je leven worden.”

Eigen invalshoek

Cathelijne en Amber kwamen een jaar geleden op elkaars pad en al snel ontstond het plan om samen een boek te maken, elk vanuit hun eigen invalshoek. “Amber is al lang bezig met het effect van gezonde voeding. Tien jaar geleden waren haar inzichten al heel vernieuwend over hoe je met voeding grote stappen kunt maken in je welbevinden. Ik kom vanuit de psychologie, dus mijn invalshoek is: als je je niet bewust bent van je eigen sabotagemechanisme, als je je eigen gedrag niet snapt, dan lukt het je niet om je leven aan te passen en gelukkiger te worden.”

Die twee achtergronden zijn gecombineerd in het boek, dat dus niet alleen inzicht geeft in hoe het brein in elkaar zit en wat dat voor invloed heeft op je gedrag, maar ook wat er nodig is voor je lijf. Dat heeft in het boek geresulteerd in zes stappen die te maken hebben met je beter voelen in je lijf, stressreductie, slaapgewoonten, het maken van keuzes, relaties en nog zo het een en ander.

Whiteboard

Het samen schrijven van het boek ging volgens de Pijnackerse ‘in een unieke flow’. “We hebben eerst een uitgebreide brainstorm gedaan, hebben allerlei ideeën op een whiteboard getekend, en daarna zijn we elk op onze eigen tijd en plek aan het schrijven gegaan. We hebben steeds elkaars teksten geredigeerd en elkaar aangevuld. Dat ging erg fijn.”

Het boek ligt er nu: afgelopen week kwam het van de drukker, en inmiddels ligt het in de boekhandel. En Cathelijne en Amber hebben alweer nieuwe plannen samen. “We willen ook online mensen gaan enthousiasmeren met filmpjes, podcasts enzo. We gaan ook gezamenlijk workshops geven. Ook zijn er plannen voor een boek over opvoeden: de Opvoedpiramide. Want bij kinderen speelt er vaak ook veel over slaap, over bewegen, er zijn veel ongelukkig pubers met weinig zelfvertrouwen… Er is nog genoeg te doen.”

‘De Gelukspiramide; verscheen bij uitgeverij Splint Media (ISBN 9789493042056) en kost € 25,99. Meer informatie op deze website.

Cathelijne (links) en Amber hebben alweer nieuwe plannen samen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *