Gemeente denkt mee over dierenpension

Het dierenpension annex hondenschool van de familie Van Koppen kan niet blijven aan de Overgauwseweg.

Het dierenpension annex hondenschool van Luceline en Patrick van Koppen aan de Overgauwseweg moet dicht. Dat hoeft niet op stel en sprong maar over twee jaar, als de nieuwe woonwijk Tuindershof vlakbij wordt gerealiseerd, dan kan hun bedrijf niet langer worden gehandhaafd. De gemeente is bang dat de toekomstige bewoners gaan klagen over geluidoverlast.

Formeel past het bedrijf nu al niet meer in het bestemmingsplan, maar het wordt al jaren gedoogd. Daar komt echter een einde aan: Van Koppen heeft van de gemeente te horen gekregen dat er nu wél wordt gehandhaafd en dat hij echt weg moet.

Maar Pijnacker-Nootdorp wil het dierenpension niet zomaar kwijt. De gemeente is bereid om mee te denken over een nieuwe locatie voor het bedrijf, en er zijn zelfs al twee of drie opties genoemd die mogelijk in aanmerking komen. “Want het zijn echte Pijnackenaren en dat pension doet het hartstikke goed, dus die willen we niet zomaar de grens over jagen”, zegt wethouder Ilona Jense (ruimtelijke ordening).

Bijltje

Patrick van Koppen is al jaren met de gemeente in gesprek over een andere locatie voor zijn bedrijf, maar tot nu toe leverde dat niets op. Tot enkele dagen geleden had hij er een hard hoofd in en hij was zelfs al aan overwegen om het bijltje er bij neer te gooien. “Als de gemeente er aan vast houdt dat er geen andere plek is, dat neem ik vandaag nog de beslissing om ermee te stoppen”, zei hij eerder deze week.

Maar daar is positieve verandering in gekomen. Maandag had de ondernemer een goed gesprek op het gemeentekantoor en sindsdien kijkt hij heel wat vrolijker. “Ik kan er nog niet zoveel over zeggen, maar het lijkt erop dat er misschien een oplossing komt. Ik ben in elk geval veel optimistischer uit dat overleg gekomen dan ik had verwacht.”

Dagopvang

Het dierenpension zit al vele jaren op de Overgauwseweg en heeft in die tijd een grote klantenkring opgebouwd. Vooral de dagopvang van honden loopt goed. “Daarvoor komt tachtig procent van de cliënten uit Pijnacker. Ze brengen ’s morgens hun hond en halen het dier ’s avonds weer op. Dat zijn er zeker zo’n 35 per dag.” Ook voor langere tijd kunnen de cliënten hun huisdier bij de Van Koppens onderdak brengen, bijvoorbeeld voor de vakantieperiode of voor een weekend weg. Honden, katten en alle andere huisdieren zijn welkom, behalve reptielen.

Dat het bedrijf niet in het bestemmingsplan past was al jaren bekend. Maar omdat niemand er last van had, werd de situatie gedoogd. “Mijn buren hier vinden het prima, die hebben totaal geen last. Maar de gemeente is bang dat de nieuwe bewoners van Tuindershof straks met klachten komen”, zegt Patrick.

100 meter

In een voorontwerp van het bestemmingsplan van Tuindershof was eerst een straal van 100 meter rond het bedrijf getrokken waarbinnen geen huizen zouden mogen komen. Maar daar is de gemeente inmiddels van teruggekomen. Ilona Jense: “Zelfs dan zou het risico zijn dat er teveel geluidhinder zou optreden. Daarom komt die gedoogzone straks in het uiteindelijke bestemmingsplan niet meer voor en moet het bedrijf echt vertrekken.”

Maar zoals gezegd: er gloort hoop voor het dierenpension. “We zijn aan het zoeken naar een goede oplossing. Ik hoop echt dat dat lukt”, zegt de wethouder.

Recht tegenover het dierenpension komt de toekomstige woonwijk Tuindershof. De nieuwe woningen komen bijna tot aan het hek op de foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *