Gemeente houdt nog meer geld over

Pijnacker-Nootdorp houdt nog meer geld over dan verwacht.

Wethouder Peter Hennevanger (Financiën) loopt vrijwel zeker met een grote glimlach op het gezicht door het gemeentekantoor. De gemeente Pijnacker-Nootdorp houdt volgens de meest recente berekeningen nog meer geld over dan waar al op was gerekend.

Bij de begroting voor dit jaar was een overschot van bijna zes ton berekend, en bij de financiële kadernota was deze raming al opgelopen tot ruim anderhalf miljoen. Maar uit de zogenaamde Najaarsnota 2018, die volgende maand door de gemeenteraad wordt behandeld, blijkt nu dat er dit jaar bijna twee miljoen euro overblijft.

Dat het overschot op de gemeentelijke financiën nog wat hoger uitkomt, is het gevolg van meevallers die in de Najaarsnota zijn verwerkt. Daar staan ook tegenvallers tegenover, maar dan nog mag Hennevanger 439.000 euro als extra overschot bijboeken.

Dit jaar heeft Pijnacker-Nootdorp aan allerlei investeringen ruim 22 miljoen euro uitgegeven. Nog eens bijna 20 miljoen aan investeringen is doorgeschoven naar volgend jaar of later. 

Reserves

Dat er meer geld overblijft is ook te zien aan de toenemende reserves van de gemeente. Aan het eind van het jaar komt het saldo van reserves en voorzieningen uit op ruim 100 miljoen euro. Er zitten vele miljoenen in de zogenaamde bestemmingsreserve. Dat is geld dat bedoeld is voor uitgaven die in de komende jaren zijn gepland.

Tegenover die reserves staat, aan de andere kant van de balans, de schuld die de gemeente in leningen heeft uitstaan. De schuldpositie, die de laatste jaren wel afneemt, is groter dan de reserves die de gemeente heeft.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *