Gemeente legt illegale kassenbouw stil

De uitbreiding van de kassen bij de Lepelaarplas was in volle gang, maar is nu door de gemeente stilgelegd.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft de bouw laten stilleggen van de uitbreiding van de kassen van een gerberakweker aan de Meloenstraat in Pijnacker. De kweker was volop aan het bouwen, maar had daar nog geen vergunning voor. De aanvraag van de vergunning ligt nog ter inzage en daar zijn al verschillende bezwaren tegen ingediend.

Het alvast gaan bouwen terwijl de vergunningaanvraag loopt is niet toegestaan, meldt een woordvoerder van de gemeente woensdag. Daarom is een bouwstop opgelegd.

De illegale bouw was aangekaart door de natuurvereniging Natuurlijk Delfland, die de illegale uitbreiding van de kassen woensdag naar buiten bracht. De vereniging is een van de organisaties die een zienswijze hebben ingediend tegen de uitbreiding van het glasareaal op die plek. Volgens Natuurlijk Delfland wordt het terrein, op de hoek van de Komkommerweg, totaal volgebouwd en blijft er geen enkele ruimte voor de natuur over. De kas wordt gebouwd direct aan de noordkant van de lepelaarplas waar allerlei watervogels komen om te eten en te overnachten. Ook maken vleermuizen gebruik van de populieren op de noordelijke kade van de plas.

“De tuinder wil per se tot op de rand van de plas zijn verlichte klassen bouwen. Je kan er donder op zeggen dat de tuinder na de bouw meteen gaat vragen om kap van de populierensingel met als argument dat de bomen licht wegnemen van zijn kassen en dat er takken op zijn kassen vallen”, aldus Natuurlijk Delfland.

Ook het Milieuplatform Pijnafkeer-Nootdorp heeft in een zienswijze zijn bedenkingen geuit tegen het verlenen van de vergunning voor de uitbreiding van het glasareaal.

Natuurlijk Delfland wil inzage in de stikstofboekhouding, die bij de aanvraag van de vergunning ontbreekt. Ook wil de vereniging dat er een boekhouding wordt overlegd van de assimilatieverlichting, dit alleen voor deze tuinder, maar voor het gehele glastuinbouwgebied.

2 reacties op “Gemeente legt illegale kassenbouw stil”
 1. Belachelijk.Het is tuinbouw bestemming.
  Hadde de mensen die nu bezwaren hebben de aanvraag voor bestemmingswijziging jaren geleden al in moeten dienen dat hebben ze niet gedaan dus geldt de huidige bestemming.

 2. Waar belanden we met z’n alle.
  Dat we met bedrijven en natuur naast elkaar (moeten)leven en rekening met elkaar houden prima.
  Maar de gekte draait helemaal door.
  Het bedrijfsleven wordt de nek omgedraaid.
  Miljoenen (stikstof) ganzen en volop andere overlast dieren krijgen voorrang boven de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *