Gemeente moet 2,5 ton kosten betalen

De declaraties van juristen en andere adviseurs in een onteigeningszaak waren wel fors, maar niet buitensporig, vindt de rechtbank. De gemeente moet daarom alsnog 2,5 ton betalen.

De rechtbank in Den Haag heeft bepaald, dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp alsnog 2,5 ton aan juridische en advieskosten moet betalen in het kader van een onteigeningsprocedure. De zaak draaide om een oude kas die in verband met nieuwe ontwikkelingen ter plaatse moest wijken. De gemeente had de tuinder eerder vanwege de onteigening al een schadeloosstelling van 1,5 miljoen euro betaald, waarvan ruim de helft op ging aan het aflossen van de hypotheek.

De zaak bij de rechtbank draaide nu om de eis van de tuinder, dat de gemeente ook de juridische en advieskosten zou betalen die de tuinder had moeten maken in verband met de onteigeningszaak. Die kosten waren flink opgelopen, omdat verschillende juristen en andere deskundigen forse declaraties hadden gestuurd, tot een totaal bedrag van ruim 284.000 euro.

Buitensporig

De gemeente vond al deze kosten buitensporig hoog. Zo had een taxateur en onteigeningsdeskundige voor met de gemeente gevoerde onderhandelingen en het maken van berekeningen over de waarde van het bedrijf een factuur gestuurd van 367 uur à € 165 per uur exclusief btw. Ook andere adviseurs hadden dikke rekeningen gestuurd, waarvan de redelijkheid door de gemeente werd betwist.

De rechtbank noemde enkele van de declaraties inderdaad fors, maar niet buitenproportioneel. Slechts van een van de juridische adviezen vindt de rechtbank dat er wel erg veel uren waren geschreven. Daarom werd op deze declaratie een bedrag van 10.000 euro in mindering gebracht.

De rechtbank veroordeelde de gemeente tot betaling van de resterende 2,5 ton aan advieskosten. Ook moet de gemeente het griffierecht betalen dat met de rechtszaak gemoeid is, en tevens de kosten van de publicatie van een uittreksel van het vonnis in twee plaatselijke kranten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *