Gemeente ondersteunt ggz-cliënten

Inwoners van Pijnacker-Nootdorp met psychische problemen krijgen voortaan meer ondersteuning vanuit de gemeente. Dat is een gevolg van nieuwe wetgeving, waarin van de gemeentelijke overheid wordt verwacht dat ze ook zelf meer hulp en advies geeft aan mensen die te kampen hebben met psychische aandoeningen.

Een van de eerste acties op dit gebied is een themacafé, dat half volgende maand voor het eerst wordt gehouden. Dat is vooral bedoeld om inwoners de weg te wijzen in de verschillende vormen van hulp voor hun problemen. Ook wordt aandacht besteed aan de vragen en problemen waar gezinsleden en andere mensen in de omgeving tegenaan lopen.

Juiste hulp

Erik Visser, beleidsadviseur sociaal domein van de gemeente Pijnacker-Nootdorp: “Als mensen te maken krijgen met psychische problematiek, dan is het belangrijk dat ze snel de juiste hulp en ondersteuning kunnen vinden. Pijnacker-Nootdorp is een relatief kleine gemeente, dus daar kennen we elkaar vrij goed, dat helpt. De ervaringen van anderen kunnen ook helpen om mensen de juiste zorg te laten vinden.”

Tijdens het themacafé, dat voor het eerst wordt gehouden op 14 oktober, vertelt iemand die cliënt in de ggz is geweest over zijn ervaringen. Ook komt een familielid aan het woord, die uit eigen ervaring weet waar de mensen tegenaan lopen als iemand in het gezin of de vriendenkring te kampen heeft met psychische problemen.

Netwerk

De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners met psychische klachten een netwerk kunnen opbouwen. Erik Visser: “Het is voor de meesten niet zo gemakkelijk om er over te praten. Contact met mensen die in dezelfde situatie zitten of die dat in het verleden hebben meegemaakt kan dan zeker helpen.”

Wethouder Hanneke van de Gevel zal de bijeenkomst openen. Zij heeft vanuit haar achtergrond in de zorg veel kennis en ervaring met de hulpverlening voor mensen met psychische problematiek.

Net alleen ggz-cliënten zelf, maar ook familieleden en andere direct betrokkenen kunnen zich voor de bijeenkomst aanmelden. Dat kan via dit mailadres. Het themacafé is op 14 oktober van 16 tot 18.30 uur in het gemeentekantoor aan het Oranjeplein in Pijnacker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *