Gemeenten leren van aanpak P-N

Wethouder Hanneke van de Gevel van Pijnacker-Nootdorp geeft woensdag een workshop tijdens een van de landelijke ‘schrapdagen’ van minister Hugo de Jonge. Tijdens de regionale dag op de SS Rotterdam in Rotterdam vertelt ze vertegenwoordigers van andere gemeenten en jeugdzorgmedewerkers over de integrale aanpak in het sociaal domein die sinds kort in Pijnacker-Nootdorp wordt toegepast.

Van de Gevel laat de deelnemers aan haar workshop kennismaken met de zogenaamde ontschotting die in Pijnacker-Nootdorp heeft plaatsgevonden. De vier kernteams die in actie komen na signalen rond jeugdhulp, kijken in een gezin meteen naar alle problematiek die er speelt. In een gezin met schulden betekent dat bijvoorbeeld dat niet alleen naar de financiële situatie wordt gekeken, maar ook naar hoe de kinderen er aan toe zijn, of er problemen met de huisvesting zijn enzovoort.

Onder de indruk

De wethouder is uitgenodigd om over haar ervaringen te vertellen, omdat de aanpak wellicht ook voor andere gemeenten interessant kan zijn. Van de Gevel: “Ik heb daar een presentatie over gegeven in Amersfoort en dat werd opgepikt door Rita Verdonk, die namens Hugo de Jonge de landelijke Schrapweek Jeugd organiseert. Zij was zo onder de indruk van hoe we het hier doen, dat ze graag wilde dat ik daar een workshop over kom geven.”

Hoewel de integrale aanpak in Pijacker-Nootdorp nog niet zo lang wordt toegepast, blijkt nu al dat het goed werkt, zegt Van de Gevel. “We behandelen het gezin laagdrempelig en snel met alle problemen die er zich voor doen. Dat werkt veel beter dan wanneer je maar één knelpunt aanpakt en voor de rest geen aandacht hebt.”

In dienst

Het helpt ook erg dat Pijnacker-Nootdorp inmiddels alles naar zichzelf heeft toegetrokken. Zo werd de schuldhulpverlening tot voor kort uitgevoerd door Zoetermeer, maar ook dat is nu bij de eigen kernteams ondergebracht. Ook zijn medewerkers van instanties zoals MEE door de gemeente zelf in dienst genomen.

De landelijke schrapweek is bedoeld om gemeenten en jeugdzorg de gelegenheid te geven van elkaar te leren door te zien waar overbodige administratieve rompslomp kan worden geschrapt en waar verbeteringen mogelijk zijn. Het evenement valt onder het actieplan ‘(Ont)regel de Zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *