Gemeenteraad: Thuring is geen ingezetene

John Thuring mag wat de gemeenteraad betreft geen raadslid blijven, omdat hij geen ingezetene meer is.

De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp heeft besloten dat John Thuring (Gemeentebelangen) geen lid van de gemeenteraad kan blijven. De meerderheid van de raad constateerde in een besloten vergadering dat Thuring feitelijk niet in Pijnacker-Nootdorp woont. Wettelijk kan hij daardoor niet meer als raadslid aanblijven. Thuring gaat tegen de uitspraak van de raad in beroep bij de Raad van State.

In een persbericht, dat binnen enkele minuten na het afsluiten van de besloten vergadering werd verspreid, wordt gesteld dat de burgemeester verschillende  gesprekken heeft gevoerd met de heer Thuring over zijn feitelijke woonplaats. Na deze gesprekken stuurde de burgemeester hem een zogenaamde waarschuwing, waarin hem er op werd gewezen dat hij niet meer voldoet aan de vereisten van het raadslidmaatschap. De gemeenteraad bleek het hier donderdagavond dus in meerderheid mee eens.

Geen nadere reactie

Burgemeester Ravestein wilde na afloop van de besloten raadsvergadering geen verdere toelichting geven. “De gemeenteraad heeft besloten dat het onderwerp in het geheim zou worden behandeld. Er was in de raad geen meerderheid voor het in het openbaar behandelen van deze zaak. Dat betekent dus dat ik verder geen toelichting kan geven, anders dan wat in het persbericht staat.”

Fractievoorzitter Mantjes kon na de vergadering ook geen reactie geven. “Ik zou dat wel graag willen, maar het mag niet”, zei ze aangeslagen. Wel bevestigde ze dat John Thuring in beroep gaat bij de Raad van State.

Advies

Manuela Bijl (Eerlijk Alternatief) liet voorafgaand aan de besloten raadsvergadering weten dat voor haar fractie alleen van belang zou zijn of het innemen van de raadszetel door Thuring conform de wet is of niet. Ze was van plan om tijdens de besloten vergadering aan de burgemeester te vragen welk advies deze aan Thuring zou hebben gegeven als hij in maart van dit jaar had geïnformeerd of zijn woonsituatie van invloed zou kunnen zijn op het aanhouden van zijn raadszetel. Dit ook omdat Thuring toch al van plan was om na de raadsverkiezingen niet terug te keren in de raad.

Of deze vraag aan de orde is geweest en welk advies de burgemeester dan zou hebben gegeven, valt onder de beslotenheid van de vergadering. Bijl wilde daarom na afloop geen commentaar geven.

Achter gesloten deuren en gordijnen oordeelde de gemeenteraad donderdagavond over de vraag of John Thuring (Gemeentebelangen) ingezetene is of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *