Geslaagde pilot over alcoholgebruik

In de kantine van handbalvereniging Oliveo werd donderdagavond een bijeenkomst gehouden over het gebruik van alcohol in combinatie met sporten. De bijeenkomst werd gepresenteerd door Suzanne Blok van Brijder Preventie. 

De avond begon met een paar stellingen voor de jonge sporters van 13 tot 14 jaar. Ze konden stemmen of ze het eens of oneens met de stellingen waren, door bij één van de twee keuzes te gaan staan of zitten.

Er werd veel gediscussieerd en het bleek dat sommige jongeren best wel veel afwisten over de gevaren van alcohol, en ook of dat valt te combineren met sporten.

Na de stellingen kregen de kinderen en ouders in de sporthal om de beurt een dronkemansbril op. Door de bril leek het net of je teveel alcohol op had. Met die bril moesten ze een klein parcours afleggen en proberen te scoren. Dat zorgde voor veel hilariteit bij de jongeren en bij hun toekijkende ouders.

Er komt nog een tweede voorlichting 11 december. Die begint ook om 7 uur ’s avonds, en voor de ouders 8 uur ’s avonds. 

Brijder Preventie

Brijder is gevraagd om de jongeren en de ouders een aantal workshops en trainingen te geven over alcoholpreventie bij de jeugd, zei Suzanne Blok van Brijder. Ze vindt het ook belangrijk dat het gebeurt, want zo zei ze: ‘We merken bij Preventie en aan de behandelkant van Brijder, dat alcohol en andere middelen gewoon heel schadelijk kunnen zijn en verstrekkende gevolgen kunnen hebben op allerlei leefgebieden.”

Voor Suzanne was dit de eerste keer dat ze zoiets mocht doen en dat beviel haar wel, vooral het stukje dat ze allemaal meededen en inbreng hadden. Verder viel het haar op dat er een aantal kinderen het een en ander te weten over alcohol. Maar, zo zei ze: ‘We hopen dat we toch wat kennis hebben kunnen overdragen’.

Ervaring

Het viel Blok ook op dat er een aantal kinderen al wat ervaring te hebben met alcohol. “Als we kijken naar de boodschap die wij bij Brijder uitdragen, dan geven wij geen advies over leeftijd van het starten met middelen zoals alcohol. Ons doel is om jongeren, ouders en professionals die in contact komen met jongeren en mensen die middelen gebruiken te informeren over de gevolgen en de mogelijke risico’s. We sporen jongeren aan om meer bewust om te gaan met middelen en zich in te lezen over de mogelijke gevolgen en risico’s. En om een bewuste keuze te maken.”  Wel adviseren ze om te wachten met middelen tot hun 18e jaar, en ze staan achter de niks onder 18-campagne.

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *