Geslaagde scouting game middag

Oude games, waaronder klassiekers van twintig jaar oud, waren populair op de LAN-party. Wie kent Myst nog?

Scouting Nootdorp organiseerde zaterdag een LAN-party in het kader van de Joti-rally, de Jamboree On The Internet. De scouts mochten zelf kiezen wat ze gingen spelen en met wie. Het enthousiasme was groot, zowel onder kids als onder leiding. Op het drukste moment waren er zo’n zestig leden tegelijk aan het gamen.

Organisator Niels van Hemert: “LAN staat voor Local Area Network, dus een lokaal offline netwerk binnen een huishouden. Je zet een rij computers neer en verbindt ze allemaal met kabeltjes. Dit is echt van een vorige generatie. Weinig games ondersteunen nog LAN-verbindingen. De druk neemt toe om altijd met het internet verbonden te zijn via wifi of mobiele gegevens.”

De Joti is een jaarlijks landelijk evenement, verbonden aan de Jota, die meer op radio en analoge communicatiemethoden gericht is. Niels: “De Jota ging voor ons jammer genoeg niet door dit jaar. Daardoor bleef alleen de game middag over. We wilden oorspronkelijk ook meer doen met de Joti en mogelijkheden op internet, maar ons internet lag er tijdens het weekend ineens helemaal uit. Maar dat is het mooie van een LAN-verbinding. In feite waren we hierop heel goed voorbereid.”

Oude games

In de aanloop naar het weekend werd gekeken naar populaire games. Maar deze vielen een voor een af. Niels: “We vroegen jeugdleden wat ze wilden spelen. Daaruit kwamen namen zoals Fortnite, Rocket League of Roblox. Maar deze hebben altijd een online verbinding nodig. We zagen de bui al een beetje hangen en hebben daarom flexibel ingezet op spellen die geen internet nodig hebben, waaronder een paar klassiekers van twintig jaar oud.”

“We waren erop voorbereid dat we halverwege de middag iets anders moesten gaan doen. Maar tot onze verbazing sloegen de oude games enorm aan. Sommige kids hebben de hele middag zitten racen. Ook hele ingewikkelde games waren populair, waarbij ze moeten rekenen of ingewikkelde problemen moeten oplossen. Hopelijk zijn ze later ook zo enthousiast voor hun wiskundehuiswerk.”

Aanmelden als leiding

Scouting Nootdorp is hard aan het groeien en is op zoek naar vrijwilligers. Hou jij van uitdaging en natuur? Ben jij ouder dan zestien en lijkt het je leuk om leiding te geven? Aanmelden kan via de website. Je moet minimaal veertien zijn om als hulpleiding te komen kijken, zestien om echt leiding te geven aan de onderbouw en achttien om leiding te geven aan de bovenbouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *