Geurt Visser wel in raad Den Helder

Geurt Visser, voor de verkiezingen geïnterviewd door de lokale omroep van Den Helder. Hij wilde bij een goede uitslag daar opnieuw wethouder worden. (Foto: Gemeentebelangen Den Helder)

Nootdorper Geurt Visser heeft volgens de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen géén zetel veroverd in zijn eigen gemeente, maar wél in Den Helder. Lokaal LPN kreeg in zijn eigen gemeente woensdag slechts 552 stemmen, onvoldoende voor een raadszetel, maar Gemeentebelangen Den Helder wist wél een plek in de gemeenteraad van Den Helder te veroveren. Visser, in de Noord-Hollandse plaats lijsttrekker van Gemeentebelangen, mag dus de Helderse gemeenteraad in. Dan zal hij nog wel eerst even moeten verhuizen.

In Pijnacker-Nootdorp had het tot verbaasde reacties geleid dat Visser zowel hier als in Den Helder verkiesbaar was, en dan ook nog als lijsttrekker van een lokale partij. Volgens de Kieswet is het inderdaad mogelijk om op twee kieslijsten te staan: in je eigen woonplaats en in een andere gemeente. Om in de raad zitting te kunnen nemen moet een kandidaat dan wel in die gemeente gaan wonen. 

Visser had er vooraf overigens geen geheim van gemaakt dat hij niet de ambitie had om daadwerkelijk in de Helderse gemeenteraad te komen. Hij had zich als lijsttrekker voor Gemeentebelangen beschikbaar gesteld omdat hij hoopte dat hij bij een goede verkiezingsuitslag daar opnieuw wethouder zou kunnen worden.

Drie zetels in peiling

Die kans lijkt gezien de verkiezingsuitslag in Den Helder uitgesloten. Volgens een peiling van het Noordhollands Dagblad vóór de verkiezingen zou Gemeentebelangen mogelijk drie zetels veroveren, maar dat is er dus uiteindelijk maar een geworden. De partij behaalde in Den Helder het laagste aantal stemmen van alle partijen in de raad.

Ook de ambitie van Visser in Pijnacker-Nootdorp is dus niet waargemaakt. Lokaal LPN rekende op drie zetels met zijn bekende volksvertegenwoordigers uit alle kernen: Geurt Visser uit Nootdorp, Ingrid Schouten uit Delfgauw en Jef Burgers uit Pijnacker. Uiteindelijk eindigde de partij woensdagavond laat helemaal onderaan de uitslagenlijst, zonder uitzicht op een raadszetel. Lijsttrekker Visser zelf was overigens niet aanwezig op de uitslagenavond in het bestuurscentrum van Pijnacker-Nootdorp. Hij was in Den Helder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *