Gevolgen rijksuitkering vallen mee

De uitkering die de gemeente van het Rijk ontvangt dalen wat, maar de gevolgen voor de begroting blijken mee te vallen.

De begroting van de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor de komende jaren komt niet in de rode cijfers door de lagere uitkering die de gemeente van het Rijk ontvangt. De algemene uitkering uit het Gemeentefonds daalt als gevolg van de lagere uitgaven van het Rijk. Maar de gevolgen van de zogenaamde septembercirculaire, waarmee de gemeenten worden geïnformeerd over het geld waar ze op kunnen rekenen, vallen mee.

Bij de presentatie van de meerjarenbegroting van Pijnacker-Nootdorp waarschuwde wethouder Peter Hennevanger er nog voor dat een daling van de algemene uitkering van het Rijk zeker nog een negatief effect zou kunnen hebben op de begroting. Toch was hij niet al te somber. Een lagere uitkering uit het Gemeentefonds zou volgens hem in het huishoudboekje van de gemeente kunnen worden opgevangen door ‘aan allerlei knoppen te draaien’.

Driekwart miljoen minder

Uit de doorrekening die nu aan de gemeenteraad is gestuurd, blijkt dat er niet eens zoveel gedraaid hoeft te worden. De gevolgen voor dit jaar lijken het grootst. De gemeente had erop gerekend over 2018 zo’n anderhalf miljoen euro over te houden, maar dat wordt net iets meer dan de helft, omdat de gemeente driekwart miljoen minder uit het Gemeentefonds krijgt.

Vanaf volgend jaar krijgt de gemeente zelfs wat meer geld van het rijk, maar dit komt grotendeels omdat de gemeenten taken gaan uitvoeren voor het Rijksvaccinatieprogramma. Het extra geld dat hiervoor van het Rijk wordt verkregen zal daar aan moeten worden besteed. Toch komt het verwachte overschot op de begroting in de komende jaren iets hoger uit dan eerst was berekend, oplopend tot een positief saldo van bijna twee miljoen in 2022.

 

Een reactie op “Gevolgen rijksuitkering vallen mee”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *