Glastuinbouw moet water zuiveren

Met de publicatie vrijdag in de Staatscourant is het nu officieel: de glastuinbouw moet vanaf 1 januari alle gewasbeschermingsmiddelen uit hun afvalwater zuiveren, voor dit  mag worden geloosd. De maatregel is bedoeld om ervoor te zorgen dat er geen milieuschade meer ontstaat door de afvoer van deze stoffen naar het riool en het oppervlaktewater.

Bedrijven kunnen zelf een zuiveringsinstallatie installeren, of ze kunnen gebruik maken van een collectieve afvalwaterzuivering. De glastuinbouw in deze regio kan zich sinds vorige maand aanmelden voor het Zuiveringscollectief Nieuwe Waterweg. Daarmee kunnen ze gebruik maken van een centrale waterzuivering die wordt uitgevoerd door de afvalwaterzuivering in Hoek van Holland. Die zorgt dan voor een extra zuiveringsstap, waarmee de gewasbeschermingsmiddelen uit het water worden gefilterd.

Er hebben zich inmiddels voldoende glastuinbouwbedrijven aangemeld om dit centrale collectief verder uit te werken, meldt LTO Glaskracht. De tuinbouwbedrijven moeten wel een extra heffing betalen, die afhankelijk is van de grootte van hun bedrijf. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *