Vertraging voor glasvezel buitengebied

Het buitengebied van Pijnacker krijgt dankzij het glasvezelnetwerk snel internet, maar er is wel vertraging opgetreden.

De bewoners van de buitengebieden van Pijnacker-Nootdorp, die al zo lang verstoken zijn van een snelle internetverbinding, moeten nog wat langer wachten op een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Volgens de planning zou het bedrijf Glasvezel Buitenaf het snelle netwerk in het derde kwartaal opleveren, maar door gedoe met de vergunningen wordt dat niet voor het eind van het jaar.

Glasvezel Buitenaf, dat zoveel mogelijk landelijke gebieden in Nederland wil voorzien van snel internet, had in november na een intensieve wervingsactie voldoende geïnteresseerden in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland geworven die zich wilden inschrijven voor zo’n verbinding. De aanleg van het netwerk is pas rendabel als minstens de helft van de potentiële abonnees mee doen, en dat percentage werd in dit gebied ruim gehaald.

Eerste sleuf

Wethouder Ilona Jense klom daarom in februari op een graafmachine om de eerste sleuf te graven achter sportpark De Groene Wijdte in Pijnacker. Aannemer BAM heeft sindsdien op een aantal plekken de groene kabels in de grond kunnen leggen, maar die werkzaamheden vielen stil toen er problemen ontstonden rond de vergunningen in Lansingerland. De woningen en bedrijven in het buitengebied van Pijnacker zouden worden aangesloten op verdeelkasten in die buurgemeente, maar die konden dus nog niet worden geplaatst.

Henk van der Steen uit Oude Leede, een van de ambassadeurs van het glasvezelproject, zegt dat de problemen onlangs in een vergadering door het bedrijf zijn toegelicht. Om verdere vertraging in Pijnacker-Nootdorp te voorkomen is besloten om een nieuw ontwerp te maken, waarmee Pijnacker-Nootdorp niet meer afhankelijk is van Lansingerland. Het oorspronkelijke plan is daarmee in twee stukken opgeknipt. De aanvoer van het internetsignaal naar Pijnacker-Nootdorp verloopt dan niet meer vanuit verdeelkasten in de buurgemeente.

Geen ramp

Na de bouwvakvakantie wordt in een hoog tempo verder gewerkt om de aansluitingen in het buitengebied van Pijnacker-Nootdorp voor het eind van het jaar te kunnen opleveren, zo heeft het bedrijf beloofd. Henk van der Steen is vindt de vertraging geen ramp. “Ach, we wachten al zo lang op snel internet, die paar maanden kunnen er ook nog wel bij.”

Bewoners van Lansingerland die hadden ingetekend zullen wel nog een tijd moeten wachten. Er zijn nu goede afspraken met de gemeente gemaakt, maar de definitieve aanvraag van de vergunning moet na de zomer nog worden ingediend, meldt een woordvoerder in Lansingerland.

Wethouder Ilona Jense groef in februari de eerste sleuf in Pijnacker.
Een opmerking bij " Vertraging voor glasvezel buitengebied"
  1. Wat is dit voor gedoe
    De wethouder voor
    Glasvezel internet
    Maar word niet aan gelde
    Door ambtenaar tegen gehouden wethouder doet er wat aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *