Granny Care ontlast mantelzorgers

Ouderen die niet meer alles zelf kunnen, worden vaak ondersteund door mantelzorgers: familieleden of buren die zorg of aandacht geven, langskomen om een praatje te maken of die samen iets buiten de deur willen doen. Die mantelzorg is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. 

De informele zorg, zoals het officieel wordt genoemd, is echter ook intensief. Mantelzorgers zijn vaak zwaar belast. Daar is gelukkig in toenemende mate aandacht voor. Zo geeft in Pijnacker-Nootdorp het Bureau Mantelzorgondersteuning hulp aan mantelzorgers, en ook ontstaan er nieuwe vormen van ondersteuning voor deze groep, zoals initiatieven die mantelzorgers kunnen ontlasten door de zorg korte of wat langere tijd over te nemen.

De Nootdorpse Gabrielle Duijkers is een van die initiatiefnemers. Zij ontwikkelde Granny Care, een zorginstelling die mantelzorgers gedurende korte of langere tijd kan ontlasten. Granny Care is ook beschikbaar voor senioren die helemaal geen hulp krijgen van mantelzorgers, bijvoorbeeld omdat de kinderen te ver weg wonen of omdat er geen familie of zorgzame buren zijn.

Eenzaamheid

Gabrielle Duijkers ontwikkelde het concept van Granny Care al een jaar of tien geleden, maar pas nu vindt ze de tijd rijp om er echt mee aan de slag te gaan. En dat is nodig ook, zegt ze. “Mantelzorgers zijn vaak heel zwaar belast. Om het vol te kunnen houden is het nodig dat zo nu en dan iemand de zorg overneemt. Maar ook wordt het probleem van eenzaamheid en sociaal isolement onder ouderen steeds groter. Er zijn veel mensen die niemand hebben die naar hen omkijkt.”

Granny Care levert zorg die verder gaat dan de primaire zorgtaken. Vooral persoonlijke en professionele aandacht, ondersteuning bij dagelijkse bezigheden en eens samen naar buiten om iemand te bezoeken of iets leuks te ondernemen zijn zo belangrijk, vindt ze. “We zijn overal voor inzetbaar, behalve voor medische handelingen. Je kunt dus denken aan samen boodschappen doen, mee naar de dokter, koffie drinken en een spelletje doen, eigenlijk alles waardoor mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.”

Betaalde mantelzorg

Granny Care zou je een betaalde vorm van mantelzorg kunnen noemen en sommige mensen zullen daar even aan moeten wennen, realiseert Gabrielle zich. “Maar het is niet de bedoeling dat dit alleen beschikbaar is voor mensen die veel geld hebben. Onze diensten zijn te financieren als informele zorg vanuit het PGB. We hebben al een eerste contact gehad met de gemeente Pijnacker-Nootdorp om daar goede afspraken over te maken.”

Gabrielle, bedenker en drijvende kracht achter Granny Care, geeft naast de organisatorische taken voor haar initiatief ook zelf zorg aan senioren. Ze wordt inmiddels ondersteund door Afra van Rinsum, al jaren actief op het gebied van thuiszorg, met name gericht op kwetsbare ouderen. Daarnaast worden naar behoefte andere zorgmedewerkers ingeschakeld. “Dat moeten mensen zijn die hart hebben voor de doelgroep. En ze hebben in elk geval allemaal een VOG”, zegt de initiatiefneemster.

Ook Grandpa’s

Sinds afgelopen week is de website van Granny Care in de lucht, en daarmee is het initiatief dus echt van start gegaan. Gabrielle Duijkers heeft er veel zin in. “Ik ben vreselijk benieuwd hoe het gaat lopen”, zegt ze. “Uit de eerste reacties blijkt al dat veel mensen het belang ervan inzien en dat er behoefte aan is.” Overigens: Granny Care moet niet letterlijk worden genomen: ook Grandpa’s zijn welkom als cliënten. “En als het nodig is kunnen we ook ingeschakeld worden voor mensen die nog geen senior zijn. Een beetje Anycare kan dus ook.”

Meer informatie over Granny Care is te vinden op deze website.

Gabrielle Duijkers (midden): “Het probleem van eenzaamheid onder ouderen wordt steeds groter.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *