Groot gezin blijft nog in jeugdhonk

Voor het Syrische gezin dat tijdelijk in het voormalige Jeugdhonk is ondergebracht wordt een andere corporatiewoning gezocht.

Het voormalige Jeugdhonk naast sporthal Koningshof in Pijnacker komt voorlopig niet opnieuw in de verkoop. Het karakteristieke gebouwtje aan het Baken wordt tijdelijk gebruikt voor de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfstatus. Het huurcontract loopt volgende maand af, maar voor het grote gezin kan geen passende andere huisvesting worden gevonden.

Het gezin uit Syrië, twee ouders en zeven kinderen, werd in december 2016 in het voormalige jeugdhonk ondergebracht. Eigenlijk had de gemeente het gebouwtje al eerder willen verkopen, maar omdat voor deze statushouders geen andere woonruimte kon worden gevonden werd het Jeugdhonk als tijdelijke woning voor het gezin geschikt gemaakt. De huurovereenkomst was voor twee jaar.

Geen passende woning

Met de woningcorporaties is de afgelopen tijd overleg gevoerd over alternatieve huisvesting, in eerste instantie binnen Pijnacker-Nootdorp. Omdat dat niet lukte is ook gezocht binnen de regio Haaglanden. Inmiddels is duidelijk geworden dat er voor dit exceptioneel grote gezin geen passende woning te vinden is.

De gemeente gooit de vergunninghouders natuurlijk niet op straat. Daarom is besloten dat het gezin voorlopig in het Jeugdhonk kan blijven wonen. Dit heeft als gevolg dat het tijdelijke huurovereenkomst daarmee van rechtswege overgaat in een contract voor onbepaalde tijd. Wel blijft de gemeente samen met de bewoners zoeken naar een ander groot huis. Mocht dat gevonden worden, dan kan het gebouwtje alsnog in de verkoop.

Vanwege de taakstelling over 2016 voor de huisvesting van vergunninghouders had de gemeente ook twee reguliere woningen aangekocht om vluchtelingen tijdelijk in onder te brengen. Ook de tijdelijke huurcontracten voor de gezinnen in deze appartementen aan de Hortensialaan in Pijnacker en de Delflandstraat in Nootdorp lopen binnenkort af. Ook hier moet dus herhuisvesting plaatsvinden, maar er wordt ook gekeken naar andere oplossingen. Een daarvan is de verkoop van de woningen aan corporaties. In dat geval zouden de gezinnen wellicht in hun woningen kunnen blijven.

Taakstelling

Ook in 2017 en 2018 kreeg Pijnacker-Nootdorp een taakstelling van de overheid om erkende vluchtelingen te huisvesten. Afgelopen jaar zijn er door de ingebruikname van het Hofland 30 méér gehuisvest dan volgens de taakstelling van dat jaar nodig was. Dat aantal mag worden verrekend met de taakstelling voor 2018.

Dit jaar zou de gemeente 74 vergunninghouders moeten huisvesten en daarvan bleven er na verrekening dus nog 44 over. Tot nu toe zijn 25 personen ondergebracht in woningen van de corporaties Rondom Wonen, Staedion en Vestia. De gemeente verwacht dat in samenwerking met de corporaties ook voor de overige vergunninghouders huisvesting kan worden gevonden, zodat over dit jaar opnieuw aan de taakstelling is voldaan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *