Grote schooluitbreiding in Keijzershof

Basisschool de Keizerskroon moet flink worden uitgebreid om de instroom van leerlingen te kunnen verwerken.

Basisschool De Keizerskroon in Pijnacker, onderdeel van de multifunctionele accommodatie Het Nest, wordt met spoed uitgebreid om ruimte te bieden voor leerlingen uit Keijzershof en de toekomstige wijk Tuindershof. De uitbreiding is niet gering: er moeten maar liefst 18 lokalen bij. Daarvan zijn er vijf tijdelijk, en drie zijn er nodig voor kinderopvang. De nieuwe vleugel komt aan de overkant van de school, waar eigenlijk woongebouwen voor vijftig appartementen waren gepland.

Uitbreiding van het aantal lokalen is al vanaf het schooljaar 2019/2020 nodig, zo blijkt uit nieuwe berekeningen die de gemeente heeft laten uitvoeren. In de jaren daarna zal de behoefte aan extra lokalen elk jaar toenemen.

Veel sneller

De snelle uitbreiding is enigszins onverwacht. Leerlingenprognoses die in 2015 waren opgesteld lieten zien dat vanaf 2021 een ‘beperkte krapte’ zou ontstaan, die na 2024 weer zou afnemen. Maar uit de nieuwe berekeningen blijkt nu dat de instroom veel sneller zal gaan. Dat komt vooral omdat de nieuwe wijk Tuindershof, die eerder wordt ontwikkeld dan gepland, in de eerdere berekeningen nog niet was meegenomen.

Volgens directeur Reinoud de Vries van de christelijke basisschool De Vlinderboom, die ook in Het Nest is gevestigd, zal een deel van de nieuwe lokalen ook voor deze school bedoeld zijn.

De behoefte aan een flink aantal extra lokalen zorgt ervoor dat het ontwerp bestemmingsplan, dat al ter beoordeling bij de gemeenteraad ligt, nu al weer moet worden aangepast. De uitbreiding van van het aantal lokalen kan het beste gebeuren ten westen van Het Nest. Daar zouden eigenlijk appartementen komen voor senioren en doorstarters in een betaalbare tot middencategorie. Daar zal nu op een andere plek ruimte voor moeten worden gevonden.

Het ontwerp bestemmingsplan moet worden aangepast. Midden boven de multifunctionele accommodatie, en linksboven (in oranje) de plek waar nu nog appartementen zijn voorzien. Daar zouden de nieuwe lokalen het beste kunnen komen.

 

 

  1. De Keizerskroon is geen openbare school, maar een katholieke school en valt onder de Stichting Katholiek Onderwijs Pijnacker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *