Hang je pianodocent in de schemerlamp

Noor Nuis (net te zien op de iPad): ‘Ik ben ’s avonds wel kapót.’

Creatieve oplossingen zijn in deze coronacrisis nodig om allerlei zaken zo goed en zo kwaad als het kan draaiende te houden. En dat lukt vaak ook, want mensen zijn heel inventief. Zo geeft pianodocente Noor Nuis uit Nootdorp nog steeds les, maar dan niet in haar pianostudio in CulturA & Zo, maar van huis vandaan. Haar leerlingen zetten een digitale versie van Noor gewoon naast hen op de pianokruk. Of hangen haar op aan een schemerlamp.

Pianoles op afstand: het is niet ideaal, maar het kán wel, zegt Noor. Ze begon er vorige week al mee. Haar leerlingen spelen thuis op hun eigen instrument en Noor lijkt en luistert op afstand mee via iPad of smartphone. Op die manier kan ze aanwijzingen geven, corrigeren, lastige stukjes voorspelen enzovoort.

“Het gaat echt, naar ik ben ’s avonds wel kapót”, vertelt ze. “Want het blijkt veel inspannender te zijn om op deze manier les te geven. Het is wel een voordeel dat ik thuis met de iPad in mijn hand gewoon een rondje door de kamer kan lopen als ik even beweging nodig heb. Daar merken de leerlingen toch niets van…”

Haar studenten hebben allerlei slimme manieren gevonden om Noor op een goede manier mee te laten kijken tijdens de les. Want het is natuurlijk wel nodig dat de docente de handen van de leerling kan zien. Noor kreeg al verschillende leuke foto’s binnen van de opstellingen die daarvoor waren uitgedacht. Zo plaatste een van hen een iPad op een krukje naast de piano, en een ander had zijn smartphone opgehangen in een staande schemerlamp. En daarna gewoon aan de slag met de les.

Zo gaat het ook: met een smartphone opgehangen in een staande schemerlamp naast de piano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *