Afhaalmenu’s maken een beetje goed

Emilia Gündüz in haar nieuwe keuken in Ypenburg. Enkele maanden na de opening liep haar gehele agenda leeg.

Alle ondernemers hebben het moeilijk in deze coronacrisis, zeker bedrijven in de horecasector. Maar het is wel erg wrang als je net met enthousiaste plannen bent gestart op een nieuwe locatie, en je ziet dan binnen drie maanden je bedrijf vrijwel volledig stilvallen. Dat overkomt de Nootdorpse Emilia Gündüz, die al een jaar of vijf vanuit haar eigen keuken Turkse gerechten maakt voor een groeiende klantenkring.

Juist afgelopen december opende Emilia op een nieuwe locatie op enkele minuten van huis, in Ypenburg, haar professionele kookstudio. Van daaruit zette ze haar steeds succesvollere cateringbedrijf voort — tot enkele weken geleden het virus toe sloeg. Emilia, die het vooral moet hebben van familiefeesten en bedrijfsevenementen, zag haar agenda voor de komende maanden volledig leeglopen.

Bij de pakken neer zitten doet ze niet, maar het is duidelijk dat het zwaar valt, zo vlak nadat ze haar bedrijfje vanuit de keuken in haar Nootdorpse woonhuis heeft kunnen verplaatsen naar een professionele keuken met alles er op en er aan.

Uit de hand gelopen

Eigenlijk is Emilia Home Hapjes, zoals haar bedrijf heet, een behoorlijk uit de hand gelopen hobby. “Ik kook ontzettend graag. Dat dat zou leiden tot een bedrijf was in het begin helemaal niet de bedoeling. Ik had wat foto’s van gerechten die ik had gemaakt op Facebook gezet, voor mijn eigen vriendenkring. Na korte tijd kwamen er vragen van mensen in mijn omgeving of ik ook eens wat voor hen kon koken. Nou, dat wilde ik best. Maar al snel werd dat steeds meer. Op een gegeven moment red je dat niet meer vanuit je eigen keuken, want ook onze woonkamer werd langzamerhand bij de keuken getrokken…”

De liefde die de opgewekte Nootdorpse in haar gerechten stopt bleef niet onopgemerkt. In enkele jaren tijd groeide wat ooit als een hobby begon uit tot een professioneel bedrijf. Daar moest uiteindelijk wel een keuze in worden gemaakt. En die kwam er, door de opening op de mooie locatie in Ypenburg, van waaruit Emilia sindsdien haar gerechten maakt.

Vervelen

Dat duurde dus maar een paar maanden en toen viel het stil, net als bij zoveel andere horecabedrijven in Nederland. “En dat terwijl ik ook nog per 1 januari mijn baan als peuterleidster had opgezegd. Nu alle opdrachten zijn weggevallen begon ik me vooral erg te vervelen…”

Zoals gezegd: bij de pakken neer zitten doet ze niet en ze gaat er ook vanuit dat de coronacrisis niet eeuwig duurt. Om toch bezig te blijven én nog wat inkomen te hebben is ze begonnen met afhaal- en bezorgmaaltijden. Op haar Facebookpagina biedt ze enkele malen per week heerlijke Turkse hapjes, maar ook complete maaltijden aan. Want ook in deze coronatijd kan ze het koken toch niet laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *