Herinneringen aan Jules Deelder

Jules Deelder trad onder andere in 2003 op in De Trucker in Pijnacker.

De Pijnackerse muziekkenner en pop- en pubquizmaster Marcel ‘Bizarro’ Mulhuijzen heeft in een In Memoriam op zijn muziekwebsite My Favorite Song dierbare herinneringen gedeeld over ontmoetingen met de onlangs overleden schrijver en dichter Jules Deelder. Enkele van die herinneringen gaan over optredens van de markante Rotterdammer in De Trucker in Pijnacker.

‘Bizarro’ ontmoette Deelder voor het eerst in 1984 in het Pijnackerse jongerencentrum. “De zaal was om half acht al afgeladen, want een half uur later zou de bekende Rotterdammer beginnen. Een vroege show zodat hij nog de laatste trein (de Hofpleinlijn destijds) naar Rotterdam kon nemen”, schrijft Mulhuijzen. “Hij stapte echter pas om half elf het trefcentrum binnen, in zijn hand een piepklein koffertje waar zijn teksten inzaten. Wat volgde was een anderhalf uur durend optreden op zijn bekende tempo waar menig mop, anekdote, verhaal en gedicht de revue passeerde.”

Vroeg naar huis ging Deelder niet: om half vier ‘s nachts stad hij nog in de gang ‘met Jan en alleman te praten. Een taxi bracht hem tegen het ochtendgloren weer richting de Maasstad.’

Eregast

Het was niet het enige optreden van Jules Deelder in Pijnacker. Bij het 30-jarig jubileum van De Trucker was Deelder eregast met een uitverkocht optreden. Ook deze keer bleef hij na de uitvoering nog lang hangen en had Mulhuijzen nog hele gesprekken met hem. “Enkele uren later, inmiddels vrijdag, mocht ik naar de handelaarsdag van de grote platenbeurs in Utrecht! Eenmaal binnen kwam ik Jules tegen, zei hem gedag, hij liep mij straal voorbij.”

De uitvaart van Deelder is dinsdag in besloten kring. Daarna is er vanaf 15.30 uur een openbaar afscheid in De Doelen in Rotterdam. Het condoleanceregister dat sinds vorige week in het Rotterdamse stadhuis ligt is al door duizenden mensen getekend.

Het In Memoriam van Marcel Mulhuijzen is hier te lezen.

Abram Hertroys maakte in 2003 opnamen van het optreden van Deelder als drummer van het Trio Me Reet.
Recensie in het jubileumboekje van de Trucker van het optreden in 1984.
,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *