Hippisch Centrum wil flink uitbreiden

Tim en Lidy Moesman

Lidy en Tim Moesman hebben grootse plannen voor een flinke uitbreiding van hun Hippisch Centrum in Nootdorp. Als het allemaal rond komt met het bestemmingsplan en als daarna ook alle vergunningen worden verkregen, dan wordt het bedrijf meer dan twee keer zo groot. Er komt een nieuw bedrijfsgebouw met een overdekte rijhal, 95 paardenboxen en opslagruimte. Ook komen er in een apart gebouw nog eens 66 paardenboxen, een overdekte stapmolen, een longeercirkel, acht paddocks en een buitenrijbaan met wedstrijdpiste en springtuin.

De gemeente staat positief tegenover de plannen. Komende maand bespreekt de gemeenteraad het voorontwerp van een verzamelplan waarin de uitbreiding van het bedrijf is opgenomen. Als de gemeenteraad eind mei met dit voorontwerp instemt, dan wordt de bestemmingsplanprocedure daarna verder in gang gezet. Ook de provincie moet nog groen licht geven.

Moeder en zoon Moesman, die samen de directie vormen van het Hippisch Centrum, zijn erg blij met de positieve medewerking die ze tot nu toe van de gemeente ondervinden. Maar ze houden wel een slag om de arm of het allemaal gaat lukken. Tim: “De hele procedure neemt nog flink wat tijd in beslag en het is nu dus ook nog niet zeker dat het allemaal goed komt. We willen vooral geen valse verwachtingen wekken in de richting van mensen die het idee krijgen dat ze nu ineens bij ons terecht kunnen voor paardrijles. Het duurt echt nog wel even voor we meer mensen kunnen verwelkomen.”

Dierenwelzijn

De eigenaren van het Hippisch Centrum werken al jaren aan de voorbereiding van de uitbreidingsplannen. Die is dringend gewenst om te kunnen voldoen aan de grote vraag van mensen die paardrijles willen of die een paard willen stallen. Maar groei en vernieuwing van het bedrijf is ook vanuit het oogpunt van dierenwelzijn nodig. Lidy: “De richtlijnen op dit punt worden steeds scherper. Ruimere stallen, meer sociaal contact tussen de paarden onderling, een betere ventilatie en licht: dat zijn zaken die in het kader van het welzijn van de dieren steeds belangrijker worden.”

Sinds de start van hun bedrijf in 2004 hebben Lidy en Tim Moesman met hard werken samen met hun team van momenteel zes mensen in vaste dienst, drie zzp’ers en enkele vrijwilligers een prachtig bedrijf opgebouwd. Paardenliefhebbers vanuit de gehele omgeving weten hen goed te vinden: er is zelfs een wachtlijst van gemiddeld vier maanden voor iemand aan paardrijles kan beginnen, en ook voor meer pensionklanten is momenteel geen ruimte.

Reïntegratie

Het bedrijf vervult een belangrijke maatschappelijke functie. Het Hippisch Centrum is een opleidingsbedrijf voor leerlingen van de sportopleiding van het Lentizcollege, er vinden mensen een plek die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt en die in het kader van reintegratie toewerken naar een gewone baan. Ook plaatst de reclassering mensen op het bedrijf om een taakstraf uit te voeren.

“Maatschappelijk ondernemen past erg bij mij”, zegt Lidy, die van oorsprong uit de zorg komt. “We vinden het fijn om te doen. We hebben met de gemeente ook afspraken gemaakt over de opvang van jongeren die in een moeilijke situatie zitten en die meer structuur nodig hebben.” Zoon Tim vult aan: “Ze kunnen hier hun ei kwijt. Veel van die mensen vinden hier met de paarden een rustpunt als ze ’s morgens hier de paardjes buiten kunnen zetten. Mensen bloeien enorm op: dat is mooi om te zien.”

Als over enkele jaren de uitbreiding een feit is, dan zal ook de maatschappelijke functie van het Hippisch Centrum verder toenemen. Er wordt al gedacht aan dagopvang op een locatie in de omgeving, maar dan wel op loopafstand. Op de manege kunnen dan veel dagbestedingsactiviteiten worden uitgevoerd rond het verzorgen van de dieren en het uitvoeren van werk in de stallen.

Toegangspoort

De locatie van het Hippisch Centrum, aan de rand van Pijnacker-Nootdorp en Den Haag en vlakbij het natuurgebied rond de Dobbeplas en het Bieslandsebos, leent zich uitstekend om in de toekomst een soort toegangspoort te vormen. Tim Moesman verwacht dat er op dat gebied veel mogelijk is. “Ik zoek steeds meer de combinatie van de buitensport en de paardensport. We kunnen straks een mooie ingang vormen voor het recreatiegebied. Iemand die er wil fietsen of wandelen moet hier ook welkom kunnen zijn. Vanuit de provincie worden vijf groepen buitensporten gepromoot: wandelen, fietsen, mountainbiken, kanovaren en paardensport. Als we met elkaar die sporten kunnen faciliteren, ook met onze horeca, kleedruimtes en douches, dan kunnen we met elkaar iets moois creëren.”

De uitbreiding van het bedrijf vergt een grote investering. Tim: “Het is natuurlijk altijd een rekensom, maar we denken zeker dat we dat rendabel kunnen maken.” Lidy vult aan: “We hoeven niet rijk te worden, rijk zijn we nooit geweest, maar het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven. Maar kijk, dát vinden we leuk!”, wijst ze naar de buitenrijbaan vlak voor de deur van de kantine, waar het gesprek plaatsvindt. “Zie je daar die kinderen die met de paarden een rondje lopen? Ze gaan zo een rondje lopen in de wei. Kinderen blij, de ouders blij omdat die kinderen wat te doen hebben. Ze zijn lekker bezig, in de buitenlucht, ze zitten niet binnen achter een scherm. Dát vinden we leuk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *