Hoe gaat P-N van het gas af?

De gemeenteraad vergadert donderdagavond online. De vergadering is live te volgen op de website van de gemeente.

Wethouder Frank van Kuppeveld (CDA) zet donderdagavond zijn misschien wel belangrijkste plannen voor deze raadsperiode uiteen. Hij laat zien op welke manier Pijnacker-Nootdorp in de komende jaren de transitie zal moeten doormaken naar nieuwe vormen van energie om huizen en bedrijven te verwarmen en van elektriciteit te voorzien. Hij presenteert vanavond tijdens de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad het energietransitieplan waar al jaren aan wordt gewerkt, ook wel de ‘energiemix’ genoemd.

In de afgelopen jaren is in de raad al verschillende keren over die energietransitie gesproken maar het brede, allesomvattende plan wordt pas nu duidelijk. Daar wordt veel tijd voor uitgetrokken, want het grootste deel van de raadsvergadering van vanavond zal aan de uitleg over dat plan zijn gewijd.

Er hangt ook veel van af. Al in 2016 was in de gemeenteraad afgesproken dat Pijnacker-Nootdorp uiterlijk in 2050 energieneutraal zou moeten zijn. Er zou dan geen energie meer gebruikt worden uit niet-duurzame bronnen. Het energietransitieplan zal duidelijk moeten maken hoe dat kan worden bereikt: met het gebruik van aardwarmte, energie uit de restwarmte van de industrie, zonnestroom en misschien nog wel het een en ander.

Veel geld

Verschillende fracties in de gemeenteraad zijn bezorgd dat de overschakeling naar andere energiebronnen de inwoners veel geld gaat kosten. Huizen isoleren, warmtepompen installeren en andere voorzieningen vergen grote investeringen en wie gaan die betalen?

Gemeentebelangen heeft de inwoners van Pijnacker-Nootdorp opgeroepen om donderdagavond mee te kijken naar de vergadering van de gemeenteraad en om na afloop hun mening te laten horen. Reacties die bij de fractie binnenkomen op het mailadres info@gbpn.nl wil de fractie meenemen in de beoordeling van de plannen van Van Kuppeveld.

De raadsvergadering en de presentatie van de energieplannen is vanaf acht uur hier te volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *