Hoeveelheid blauwalg in Dobbeplas is enorm

De grote waarschuwingsborden bij de Dobbeplas in Nootdorp, die het publiek ontraden om het water in te gaan, doen prima hun werk. En mensen die van plan zijn om ondanks de waarschuwingen tóch even afkoeling te zoeken omdat het misschien wel meevalt, deinzen direct terug als ze aan de kant van het water komen. Grote plakken van de cyanobacteriën maken overduidelijk dat de borden er niet voor niets staan.

Het resultaat is op deze prachtige zomerse vakantiedag te zien: wel wat mensen op een kleedje en met wat lekkers te drinken in de schaduw, een enkele held of heldin die goed ingesmeerd een zonnebad neemt, maar letterlijk geen mens in het water. Niemand zin heeft om eerst door die groene bagger te waden.

Het blauwalgprobleem doet zich niet alleen hier voor, maar in bijna alle andere open zwemwaters in het hele land. Het warme weer, de hoge watertemperatuur en voedselrijk water: de omstandigheden zijn uitstekend voor de bacterie die de oorzaak is van al die viezigheid. Smerig spul is het inderdaad: veel mensen die met de giftige algen in aanraking komen krijgen irritaties aan de ogen en de huid en soms ook maag- en darmklachten.

Veel geïnvesteerd

Het Hoogheemraadschap Delfland heeft, net zoals veel andere waterschappen in het land, de laatste jaren erg veel gedaan en behoorlijk wat geld geïnvesteerd om het probleem aan te pakken. “Het is niet zo dat het allemaal vergeefse moeite en weggegooid geld is geweest, want de maatregelen die we hebben genomen helpen voor een deel wel”, zegt een woordvoerder van Delfland. “Het is ook lange tijd vrij aardig gegaan. Van mei tot begin juli hebben mensen lekker kunnen zwemmen en dat is ook wat we graag willen. Maar de huidige omstandigheden zijn zo dat het niet tegen te houden is.”

Want alle maatregelen ten spijt: een definitieve oplossing voor het probleem van de blauwalg is er niet. Het is nu eenmaal een natuurlijk proces dat met maatregelen wel afgeremd kan worden, maar helemaal weg krijg je de bacterie niet.

Een prachtige zomerse dag, maar niemand waagt zich in het water van de Dobbeplas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *