Honden hebben ook belangen

Prachtig weer om de hond uit te laten!

Hoe kunnen we samen gebruik maken van de openbare ruimte? Op welke manieren kun je overlast voorkomen in recreatiegebieden waar verschillende doelgroepen samenkomen? Deze vraag stelt Hondenbelangen Oostland zich keer op keer.

Hondenbelangen Oostland is al zevenentwintig jaar actief. De vereniging treedt regelmatig op als gesprekspartner voor de gemeente in dit soort netelige vraagstukken. Bestuurslid Linda Jager en voorzitter Martine Schiffeleers vertellen: “Een positieve benadering werkt eigenlijk altijd beter dan een bordje met ‘verboden’. Probeer gesprekken te voeren, met elkaar mee te denken, respect en begrip bij te brengen. Dat is onze missie.”

Oorspronkelijk begon de vereniging als Hondenbelangen Nootdorp. Een paar jaar terug is die vereniging samengegaan met Hondenbelangen Lansingerland. Dit betekende een nieuwe start.

Kennis in huis

De vereniging heeft een grote verscheidenheid aan professionele kennis en ervaring in huis en biedt leden en geïnteresseerden regelmatig de mogelijkheid om in thema dingen te doen.

Zo heeft de vereniging een gedragsdeskundige voor honden als lid en een aantal dierenartsen in de contactenlijst voor vakkundig advies. Behalve gesprekspartner zijn van de gemeente, zet de vereniging zich in voor een betere omgeving en meer begrip en onderlinge binding tussen gebruikers van de openbare ruimte.

“Het ene gebied voor een groep verbieden en het andere toelaten, dat werkt meestal niet in de praktijk.” stelt Martine. “Vaak eindig je toch in elkaars ruimte, bedoeld of onbedoeld. Fietsers, wandelaars en mensen met honden, we moeten het met z’n allen leefbaar houden. Daarom is begrip en respect belangrijk. Maak connecties en bouw bruggen.”

Vanaf het begin

Vaak vraagt de gemeente al aan Hondenbelangen om te adviseren in de beginfase van een idee. Martine: “Onlangs hebben we een kleine overwinning weten te behalen, door te helpen de plannen bij te stellen voor de recreatieve aanpassingen van Ruyven Noord. De visie is maar een kwartslag bijgedraaid, uiteindelijk. Maar ieder beetje helpt.”

Naast al deze politieke en omgevingsgerichte activiteiten organiseert Hondenbelangen vaak ook gewoon wandelingen met de leden. Bent u geïnteresseerd om een keer mee te lopen, hond of geen hond? Iedereen is welkom. Wilt u meer informatie of contact opnemen? Dat kan via de website.

Martine Schiffeleers (links) en Linda Jager, samen met hun trouwe viervoeters
2 reacties op “Honden hebben ook belangen”
  1. Wat een leuk en positief artikel over hondenbelangen.
    Ik ben blij met deze vereniging, zeker ook over de wijze waarop zij invulling geven aan de belangen van onze honden. Daarbij houden zij terdege rekening met alle overige gebruikers van de recreatie-gebieden en medebewoners binnen de bebouwde kom. Oog voor elkaar, hondenbezitters en geen hondenbezitters. Top.

  2. Het is heerlijk om een hond te hebben en voor het dier is het fijn als die ook verantwoord los kan lopen.Helaas is mijn hond na ruim 15 jaar overleden maar ik kon haar in de winter op het strand bij Wassenaar en zomers hoog in de bergen van Tirol los laten lopen wat voor beiden een groot plezier was.Tegenwoordig gaat het best wel goed met los lopende honden want als ik een rondje Oude-lede fiets kom ik nooit meer gevaarlijk los lopende honden tegen.dat was 6o jaar geleden wel anders als een boerderij hondje vanaf het erf in mijn voorwiel liep en ik op de grond lag.Ook hoog in de bergen moet je opletten want als er koeien lopen die kalveren hebben die zien een hond als een wolf en kunnen agressief worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.