‘Iedereen enthousiast, zoveel ideeën!’

De website is al in lucht, maar de informatie is nog volop in opbouw.

Het is nog maar twee weken geleden dat José Flaton een spontaan idee tot uitvoering bracht en de Facebook-pagina Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt lanceerde. Ze had er op dat moment geen idee van wat er in de dagen daarna op haar af zou komen. Inmiddels weet ze dat wel: vrijwel direct ontstond een stroom aan reacties, initiatieven en bijdragen. José: “Iedereen is zo enthousiast en er komen zoveel mooie ideeën!”

Het is duidelijk dat in deze coronacrisis veel mensen bereid zijn om iets voor een ander te doen. Kaarten schrijven en bezorgen bij ouderen in woonzorgcentra, boodschappen doen voor mensen die het huis niet uit kunnen, mondkapjes naaien, lijsten aanleggen van ondernemers die maaltijden bezorgen of bloemen aan de straat verkopen: in twee weken tijd is er van alles op gang gekomen, en het einde is zeker nog niet in zicht.

Beduusd

José is er beduusd van, vooral omdat het zo simpel begon. “Het kwam eigenlijk alleen maar omdat ik medelijden had met een tuinder die het moeilijk had. Dat was de aanleiding om de Facebookpagina te beginnen. Inmiddels zijn er zoveel initiatieven op gang gekomen; dat is echt geweldig. We zijn in Pijnacker-Nootdorp nu met een team van vijf mensen om dat allemaal een beetje te stroomlijnen. Vanmiddag hebben we weer overleg via WhatsApp over allerlei dingen die we met elkaar moeten afspreken.”

Het bleef niet bij Pijnacker-Nootdorp alleen. Al enkele dagen na de start ontstond het initiatief om een dergelijke pagina op te zetten voor Lansingerland. Daar is Ingrid Groen de coördinator van de activiteiten. Momenteel wordt hard gewerkt aan een gezamenlijke website, www.heeloostlandhelpt, waarop zowel voor Pijnacker-Nootdorp als voor Lansingerland een zo compleet mogelijk overzicht komt van vraag een aanbod in deze coronacrisis. Die site is al in de lucht, maar aan de inhoud wordt nog volop gewerkt.

Dat de reacties en initatieven zo’n grote vlucht zouden nemen was verrassend, maar er komen ook kwesties uit voort waar nog niet over was nagedacht. Zo bleek al snel dat niet alleen inwoners van Pijnacker-Nootdorp lid werden van de Facebookpagina, maar ook mensen uit omliggende gemeenten zoals Rijswijk. En ook bleek dat ondernemers het platform gingen gebruiken voor commerciële reclame, en dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Regels opstellen

José: “Als een ondernemer iets weggeeft of iets wil doen dat past bij vraag en aanbod in deze coronatijd, dan is dat prima. Maar berichten over tien procent korting op de zomercollectie zijn gewoon commercieel: die gooien we er af. We moeten nu dus ook regels gaan opstellen voor wat wel en niet kan op de pagina.” De beheerders willen ook niet dat het discussieplatforms worden, en zeker niet als er discriminerende opmerkingen worden geplaatst.

José Flaton

Inmiddels is Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt voor de beheerder zowat een fulltime job geworden, en op sommige dagen zelfs meer dan dat. Voor José Flaton valt daarmee van alles samen. “Ik wil al jaren iedereen helpen: ondernemers, ouderen, kinderen, noem maar op. Iemand zei wel eens tegen me: José, je kunt niet iedereen helpen! Nou, eigenlijk ben ik dat nu wel aan het doen en volgens mij komt daarmee het beste in mij boven…”

En als de huidige coronacrisis achter de rug is? “Als we straks weer allemaal een beetje normaal gaan doen, dan houden we de Facebookpagina’s en de website in de lucht, We kunnen er dan een blijvend overzicht geven van alles wat er in onze dorpen aan hulp en ondersteuning gebeurt, zoals de SWOP, Young Connection en noem maar op. Ik denk dat daar zeker behoefte aan is.”

De Facebookpagina is hier te vinden, en de website (die nog volop in opbouw is) staat op dit adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *