Huisje-boompje-tuintje-straatje-bloemen

De Tuindersweg moet een ‘lommerrijke woonlaan’ worden, met aan weerszijden woningen met voortuinen.

Het wordt de laatste grote uitbreidingswijk van Pijnacker-Nootdorp: Tuindershof. Deze nieuwe woonwijk, ten zuidwesten van de dorpskern van Pijnacker, aan weerszijden van de Tuindersweg, zal uiteindelijk bijna 600 woningen tellen in verschillende typen. De bouw van de eerste huizen moet over een jaar beginnen. Voor het zo ver is zal de gemeenteraad volgende maand eerst de zogenaamde gebiedsvisie vaststellen. Dat is een beschrijving hoe de toekomstige wijk er uit moet gaan zien.

De gemeente, BPD Ontwikkeling, Waaijer Projectrealisatie en Kavel Vastgoed hebben het concept van die gebiedsvisie opgesteld samen met een aantal betrokkenen, waaronder de corporatie Rondom Wonen en Heijmans Vastgoed. Het is een mooi document geworden, dat zich hier en daar laat lezen als een gedicht. Dat begint al bij het concept voor Tuindershof, dat als motto ‘Huisje, boompje, tuintje, straatje, bloemen’ heeft gekregen. Je ziet het ook in de kernwaarden: “Ons concept is vrolijk en optimistisch; alsof er een glimlach naar je toekomt.” En: “Tuindershof straalt een onbekommerde speelsheid uit. En faciliteert vriendschappen door haar ontmoetingsplekken en zachtheid.”

En dan doen we er nog maar even de ‘kernbelofte’ bij: “Samen ons eigen stekje, waar alles groeit en bloeit en iedereen zijn eigen huisje-boompje-tuintje-straatje-bloemen heeft.”

Dorps karakter

Tussen al deze poëtische regels door wordt een concept geschetst van wat een mooie, groene wijk moet worden met een dorps karakter, kleine straatjes en groenblauwe structuren, zoals dat tegenwoordig heet. Er komen huizen voor verschillende doelgroepen, ook voor ouderen, vooral in laagbouw met hier en daar appartementen met vier bouwlagen. De Tuindersweg, die zorgt voor de ontsluiting vanaf de N470 en die ook de doorgaande weg naar de kern van Pijnacker blijft, wordt een ‘lommerrijke woonlaan’, met daarlangs huizen met voortuinen.

Veel van de laagbouwwoningen worden gebouwd in smalle woonstraatjes en woonerven. Bijna overal komen er voortuinen met een boom erin. De nieuwe wijk sluit aan op vier belangrijke fietsverbindingen. Verder wordt het een wijk met veel groen en een hoge biodiversiteit. Het belangrijkste element daarin is de Meander, een ecologische zone die door de hele wijk slingert en die aansluit op de Plas van Van Buijsen. In deze Meander komt ook veel ruimte voor water en voor waterberging.

In de gebiedsvisie ligt vast dat Tuindershof een energiezuinige wijk zal worden: geen aardgas, maar een collectief warmtenet. Op de daken komen zonnepanelen voor de elektriciteitsvoorziening.

Hier komt de nieuwe woonwijk Tuindershof, aan weerszijden van de Tuindersweg.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *