‘Hulp in je buurt’ verdient meer aandacht

Even een lampje ophangen: er zijn best mensen die dat even voor iemand in de buurt willen doen.

Het Bureau Vrijwilligerswerk van de SWOP in Pijnacker krijgt geregeld de vraag van particuliere inwoners die tijdelijk hulp nodig hebben van iemand die een paar weken de hond wil uitlaten, of die wil helpen met een technische klus in huis. De hulpvragers willen weten of daar via de vacaturebank een vrijwilliger voor te vinden is. Maar dat lukt niet, omdat het Bureau Vrijwilligerswerk alleen mag bemiddelen bij vacatures bij organisaties en instellingen. Toch is er wel een mogelijkheid voor dit soort vragen: de website ‘Hulp in je Buurt’.

Hulp in de Buurt is een ‘Online Marktplaats voor onderlinge hulp’, zoals het motto van de website luidt. Ook inwoners van Pijnacker-Nootdorp maken er wel gebruik van, ook al gebeurt dat tot nu toe nog niet massaal. Als het aan het Bureau Vrijwilligerswerk ligt, dan komt daar wel verandering in. Monique Segijn: “We zijn bezig om de website een impuls te geven. In september beginnen we met een wat grotere campagne om het initiatief meerder de aandacht te brengen. Tegen die tijd is de website ook vernieuwd en wat meer toegankelijk geworden; daar wordt op dit moment ook hard aan gewerkt.”

Briefje bij de supermarkt

‘Hulp in je Buurt’ is bedoeld voor een ander soort vrijwilligerswerk dan mensen die voor een instelling of organisatie an de slag gaan. Het gaat in de meeste gevallen om kleinschalige klussen, vaak met een tijdelijk karakter en altijd een-op-een. “Je kunt het vergelijken met het briefje dat je ophangt bij de supermarkt: het gaat om mensen die iemand zoeken die zo nu en dan het tuintje willen inhouden, of die een kind naar school willen brengen. Daar is best vraag naar, en er zijn in de afgelopen tijd ook wel matches geweest, maar het is nog te weinig bekend. Daar gaan we na de zomer dus iets aan doen.”

Niet alleen hulpvragers kunnen gebruik maken van de website, maar ook mensen die zichzelf als vrijwilliger voor een klus willen aanbieden. Zo biedt Dorine uit Pijnacker zich aan om samen te koken en te eten, en misschien tegelijkertijd wat te oefenen met taalvaardigheid. En Aleid, ook uit Pijnacker, biedt zich aan voor allerlei klusjes, waaronder ook iets uitleggen over de computer. “Klussen vind ik leuk, maar ik ben geen vakman”, schrijft ze op de website.

Ook iets te vragen of aan te bieden? Hier vind je de website van Hulp in je Buurt’.  Als je je postcode intikt, dan krijg je alle vragen en aanbiedingen vanuit je eigen omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.