Gratis trouwen voor iedereen in P-N

Trouwen kost geld, maar de ceremonie op het gemeentekantoor kan ook gratis.

Nepnieuws is zo verspreid. Bijvoorbeeld door zonder te checken een persbericht van een commerciële organisatie te publiceren. Volgens de website The Perfect Wedding, waarop bedrijven zich kunnen presenteren die producten of diensten leveren voor de trouwdag, handelen de meeste gemeenten in Zuid-Holland tegen de wet met beperkingen bij gratis trouwen. Ook Pijnacker-Nootdorp zou zich daar schuldig aan maken.

In een overzicht op de website van de organisatie is te vinden dat in Pijnacker-Nootdorp alleen inwoners van de eigen gemeente gebruik mogen maken van de mogelijkheid om kosteloos in het huwelijk te treden. Die bewering was gebaseerd op een foutieve vermelding op de gemeentelijke website. Die is inmiddels aangepast.

Niemand uitgesloten

Pijnacker-Nootdorp is net als andere gemeenten in Nederland wettelijk verplicht om de gelegenheid te bieden om gratis te trouwen, aldus een woordvoerder op het gemeentekantoor. Daarbij wordt niemand uitgesloten, dus ook trouwlustigen van buiten Pijnacker-Nootdorp kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om gratis in het huwelijk te treden. “Wel komen de meeste verzoeken van stelletjes uit onze eigen gemeente”, aldus de woordvoerder.

Verder is gratis trouwen in Pijnacker-Nootdorp ook echt gratis. Alleen als het stel een trouwboekje wil, dan moet daar € 25,30 voor worden betaald. Het kan ook luxueus: een gekalligrafeerd trouwboekje kost € 40,40. Een gratis ceremonie is mogelijk op dinsdag om half negen of om negen uur. Een lange wachttijd is er niet.

Babs

Wie kiest voor een uitgebreidere ceremonie, met een persoonlijke toespraak door de Babs (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) en met een groot aantal gasten, die kan zelfs kiezen uit een aantal externe locaties binnen de gemeente om het huwelijk te laten voltrekken. Dat kan bijvoorbeeld in de Trucker, in molen Windlust of Jeugdcentrum De Notelaer. Vanzelfsprekend betaal je daar dan wel extra voor.

Het is tegen meerkosten zelfs mogelijk om een trouwambtenaar-voor-een-dag te laten benoemen.

Een gekalligrafeerd trouwboekje is ook mogelijk, maar je betaalt er wel extra voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *