Inburgering: grote rol SWOP en bibliotheek

Het Taalhuis van Bibliotheek Oostland is belangrijk voor de inburgering van statushouders.

De SWOP en Bibliotheek Oostland spelen ook in de komende jaren een belangrijke rol bij de inburgering van nieuwkomers. De gemeente is met deze organisaties in gesprek over de taken die ze krijgen rond de nieuwe wet inburgering. Hiervoor krijgen ze ook extra financiële middelen.

De SWOP blijft in de komende jaren de maatschappelijke begeleiding uitvoeren van vluchtelingen met een verblijfstatus die in Pijnacker-Nootdorp zijn gehuisvest. Ook het traject rond de participatie wordt door de welzijnsorganisatie uitgevoerd. Daar kunnen nog nieuwe taken bijkomen.

Bibliotheek Oostland werkt aan plan om ervoor te zorgen dat statushouders zichzelf zo goed mogelijk staande kunnen houden in de maatschappij. In deze Zelfredzaamheidsroute, zoals het project wordt genoemd, wordt samengewerkt met de gemeente Lansingerland. Ook is de bibliotheek erg actief met taalprojecten.

Extra geld

Pijnacker-Nootdorp krijgt voortaan elk jaar extra geld van het rijk voor de inburgering van statushouders. Voor volgend jaar komt een bedrag van bijna twee ton extra ter beschikking. Een deel van dat geld wordt gebruikt voor de projecten van SWOP en de bibliotheek. Ook wordt het budget gebruikt om een parttime coördinator voor de inburgering aan te stellen.

De gemeente wil daarnaast een extra ambtenaar aantrekken voor de begeleiding van de statushouders die nu al in Pijnacker-Nootdorp wonen. Voor deze zogenaamde ondertussengroep is extra aandacht nodig om te zorgen dat ze goed inburgeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *