Initiatiefnemers laten geen spaan heel van kritiek van ‘deskundige’

De houtstookoven die aan de Molenweg moet komen, is vergelijkbaar met een soortgelijke installatie die in Ede al in gebruik is.

De oprichters van BW Stook BV, Dirk van Buijtene en Dick Oosthoek, die initiatiefnemer zijn voor de houtstookoven die zou moeten verrijzen aan de Molenweg in Pijnacker, laten geen spaan heel van de kritiek die de Pijnackerse ondernemer Carlo Schrier heeft geuit over hun initiatief. Deze eigenaar van een lasbedrijf, dat vooral in de tuinbouwsector werkt, beweerde in april zowel in een brief aan de gemeenteraad als in berichten in de pers dat de houtstookoven enorm vervuilend zou zijn en dat er honderden bomen zouden moeten worden gekapt om voor voldoende brandstof te zorgen.

In een serie vragen en antwoorden, die deels ook de grondslag vormt voor de informatie die het college van B & W aan de gemeenteraad heeft gestuurd, maken de initiatiefnemers gehakt van vrijwel alle argumenten en beweringen van buurtbewoner Schrier, die ze stelselmatig aanduiden als ‘deskundige’ (dus met aanhalingstekens). 

Nergens bomen gekapt

Schrier had, ook in een reactie namens een groep bewoners, beweerd dat het overgrote deel van de bomen of houtsnippers afkomstig zou zijn uit Oost-Europa, Canada en Noord-Amerika. Volgens hem zou dit materiaal met vervuilende schepen worden vervoerd naar de Rotterdamse haven. Dat is feitelijk onjuist, stellen Van Buijtene en Oosthoek. Er worden nergens bomen gekapt of vervoerd uit welk land dan ook. Al het afvalhout is afkomstig uit Nederland. Dat wordt niet voor deze houtstook gekapt, maar is gebruikt in bijvoorbeeld de bouw of voor het vervoer van grondstoffen en materialen.

De initiatiefnemers hekelen in hun stuk de bewering van de ondernemer dat hij ‘uit het project zou zijn gestapt’ omdat hij twijfels heeft over de duurzaamheid en daarom ‘zijn handen er van af heeft getrokken’, zoals hij in de plaatselijke pers liet optekenen. Volgens de initiatiefnemers is hij nooit als participant bij het project betrokken geweest. Wel is hij gevraagd om een offerte uit te brengen voor het leggen van pijpleidingen, zoals ook aan twee andere bedrijven is gevraagd. Zijn lasbedrijf is niet ingegaan op het offerteverzoek.

Betere communicatie

Net als het college van B & W vandaag in de brief aan de gemeenteraad heeft gedaan, laten de initiatiefnemers weten dat ze achteraf gezien beter over hun plannen hadden moeten communiceren. “Wij hebben simpelweg niet kunnen voorzien dat onze plannen zoveel vragen en weerstand zouden oproepen”, schrijven Van Buijtene en Oosthoek.

Ze vinden dat de berichten in de lokale media  ‘op zijn zachtst gezegd weinig accuraat en wat harder gezegd: te vaak complete onzin’ waren. “Zo is de bewoners van Pijnacker angst aangepraat, en dat is jammer want de installatie doet nu juist precies dat wat we met zijn allen willen. “

De gemeenteraad spreekt donderdagavond in de oordeelvormende vergadering over de verleende omgevingsvergunning voor de houtstookoven.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *