Inwoners meten zelf luchtkwaliteit

Ook in Pijnacker-Nootdorp blijken veel inwoners bereid te zijn om mee te doen aan een burgermeetnet, om samen de luchtkwaliteit in de gaten te kunnen houden. Na een oproep op de website van de gemeente zijn in de afgelopen dagen al vijftig aanmeldingen binnengekomen, zegt initiatiefnemer Daniël de Wolf.

Al in verschillende gemeenten in Zuid-Holland zijn zulke burgermeetnetten actief. Ruim drie jaar geleden begon een proef in verschillende wijken in Rotterdam en inmiddels zijn er ook meetnetten in Bodegraven-Reewijk, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Waddinxveen en Lansingerland.

De Wolf, raadslid voor D66 in Pijnacker-Nootdorp, is enthousiast over het feit dat er ook in eigen gemeente belangstelling voor is. Het aantal aanmeldingen tot nu toe overtreft zijn stoutste verwachtingen, meldt hij in een persbericht.

Fijnstof

De meetnetten werken met goedkope sensoren, die door de provincie beschikbaar worden gesteld en die worden geplaatst in de tuin van de inwoners die meedoen. De meetkastjes meten onder meer de hoeveelheid fijnstof die in de lucht voorkomt. De gegevens die de sensoren opleveren worden automatisch verstuurd naar een database van het kennisportaal Samen Meten.

Inwoners van Pijnacker-Nootdorp die mee willen doen kunnen zich per mail aanmelden bij Daniël de Wolf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *