Jaar lang aandacht voor vrijwilligers

‘Mensen maken Pijnacker-Nootdorp’. Dat is de lokale variant van de slogan ‘Mensen maken Nederland’, het motto van het Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. In 2021 worden het hele jaar door allerlei activiteiten op touw gezet om vrijwilligers te ondersteunen en om de vrijwillige inzet voor verenigingen en maatschappelijke organisaties onder de aandacht te brengen.

In Pijnacker-Nootdorp wordt, net als in de rest van Nederland, veel vrijwilligerswerk gedaan. De SWOP ondersteunt organisaties die met vrijwilligers werken via het Vrijwilligers Informatie Punt en ook zijn er geregeld activiteiten om vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Dat gebeurt bijvoorbeeld met Helden om de Hoek, het lokale evenement waarin elke twee jaar ook de Vrijwilligersprijzen worden uitgereikt. Dit evenement staat voor eind dit jaar weer gepland.

Week van het Vragen

De vrijwilligersbegeleiders van de SWOP haken aan bij het Nationaal Jaar, dus ook in Pijnacker-Nootdorp wordt in 2021 extra aandacht besteed aan vrijwilligerswerk. Een werkgroep is al aan de slag gegaan om allerlei activiteiten te organiseren.

De eerste vindt al deze maand plaats. Van 17 tot en met 24 januari is de Week van het Vragen, een evenement waarin inwoners persoonlijk worden uitgenodigd om een keer mee te gaan naar een organisatie die met vrijwilligers werkt, om te zien wat daar zoal gebeurt en om kennis te maken met andere mensen die daar een deel van hun tijd beschikbaar stellen. Deze week, maar ook veel andere activiteiten die in de loop van het jaar worden georganiseerd, zijn bedoeld om meer bewoners te stimuleren om een stukje van hun tijd te besteden aan vrijwilligerswerk.

Verenigingen en organisaties die met vrijwilligers werken kunnen zich aanmelden om mee te doen aan de Week van het Vragen. Ze kunnen zich bij de SWOP aanmelden via dit mailadres.

Bijna 7 miljoen

Het landelijke platform Vrijwillige Inzet maakt in de loop van dit jaar het belang van vrijwilligers duidelijk met posters en advertenties met de tekst ‘Nederland telt al bijna 7 miljoen vrijwilligers. Toch missen we jou nog!’ Die 7 miljoen lijkt veel, maar de helft van alle Nederlanders boven de 15 doet nog niets op dit gebied.

Daar mag wel verandering in mogen komen, vindt het platform: “Juist in deze tijd van corona, en dadelijk ook in het nieuwe normaal, draagt vrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg.’

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *