James de voorleeshond oordeelt niet

Voorlezen aan een hond. Het lijkt een raar idee, maar dat is het beslist niet. Kinderen in de onderbouw van het basisonderwijs hebben soms moeite met leren lezen, terwijl leesvaardigheid juist zo ontzettend belangrijk is. Voorlezen in de klas vinden ze vaak erg spannend en als het dan niet goed gaat kan het faalgevoel alleen maar groter worden.

Maar voorlezen aan speciaal getrainde honden is een stuk makkelijker. Honden zijn goede luisteraars en ze oordelen niet. Door voor te lezen aan zo’n hond kan het kind veel meer ontspannen en kan het spelenderwijs oefenen met hardop lezen.

De stichting AAI-maatje voert in Nederland het R.E.A.D.-programma uit, dat al in twintig landen over de hele wereld wordt aangeboden. De afkorting staat voor Reading Education Assistance Dogs.

James, een vrolijke hond die in Nootdorp woont bij zijn baasje Barbara, is zo’n getrainde voorleeshond. In de afgelopen maanden was James geregeld te vinden in de Nootdorpse vestiging van Bibliotheek Oostland, om kinderen van basisschool De Waterwilg te helpen met voorlezen. Deze week was de voorlopig laatste sessie van het traject. De 7-jarige Robin uit groep 4 van de Waterwilg las toen voor aan James. Videomakers RenĂ© Marquard en Wijnand Krabman gingen kijken.

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *