Jeugdland heeft nog veel hulp nodig

Ruim 1400 kinderen per dag op Jeugdland. Daar zijn dus ook veel vrijwilligers als begeleider voor nodig.

Voor de 45ste keer wordt in augustus in Pijnacker Jeugdland gehouden: dit jaar van 14 tot en met 18 augustus. Jeugdland betekent een week lang plezier en vertier voor de jeugd op het sportpark De Groene Wijdte. Elke dag komen daar zo’n 1400 kinderen. Om hen goed te kunnen opvangen en begeleiden zijn in die week zo’n 160 vrijwilligers actief. En die zijn er nog niet allemaal, dus Jeugdland heeft nog mensen nodig die willen komen helpen.

“Tot nu toe hebben we zich de honderd vrijwilligers aangemeld, dus we komen er nog vijftig tot zestig tekort. Maar de ervaring leert dat veel mensen tegenwoordig lang wachten voor ze zich definitief aanmelden. Vaak krijgen we in de laatste week voor Jeugdland begint nog aanmeldingen binnen”, zegt voorzitter Henny Anthonissen. “We gaan er dus vanuit dat dat ook dit jaar weer goed komt.”

Gelukkig kan de organisatie, die zelf ook geheel uit vrijwilligers bestaat, altijd rekenen op een vaste basis van medewerkers die elk jaar meedoen. “Er zijn zeker 60 tot 80 mensen die ieder jaar beschikbaar zijn. Die zijn echt besmet met het Jeugdlandvirus.”

Het concept van Jeugdland Pijnacker staat in grote lijnen vast, maar elk jaar zijn er ook nieuwe elementen. Zo zijn er bij deze editie vernieuwingen bij de afdelingen houtbranden en figuurzagen. Ook in het programma voor de kleuters zijn er nieuwe dingen toegevoegd. Zo gaan zij ook al een beetje met techniek in de weer.

Kennis van zaken

Wat de vrijwilligers betreft: het bestuur van Jeugdland zoekt vooral nog mensen die iets van techniek weten en kennis van zaken hebben op het gebied van solderen, elektriciteit en andere technische zaken. Dus ook mensen die bij een technisch bedrijf werken en ouders of opa’s en oma’s die ervaring hebben met dergelijke dingen zijn zeer welkom. Dat hoeft niet per se voor de hele week, want voor een dag of een dagdeel ben je ook welkom als vrijwilliger.

Jeugdland groeit elk jaar weer een beetje. Vorig jaar waren er voor het eerst op een van de dagen 1500 kinderen. En dus neemt ook de behoefte aan mensen die willen helpen ieder jaar weer verder toe. De groei in de loop der tijd is ook te zien aan de ruimte die Jeugdland inneemt. Een aantal jaren geleden kon men voor de binnenactiviteiten nog toe met alleen de kantine van Oliveo. Nu wordt ook de sporthal gebruikt, en ook de ruimten van DSVP en van de hockeyvereniging HCP.

Jongere mensen

Door de grote ervaring die Jeugdland in de loop der jaren heeft opgebouwd loopt de organisatie elk jaar prima. “We hebben een actief bestuur, en ik vind het erg leuk dat daar ook drie jongere mensen in zitten. Die kijken soms toch op een andere manier naar de wereld, en dat is vaak heel verfrissend”, zegt voorzitter Henny Anthonissen.

Wie zich als medewerker wil aanmelden voor een of meer dagdelen of voor de hele week, kan terecht op de website van Jeugdland. Daar is veel informatie te vinden over de verschillende afdelingen, en daar staat ook een aanmeldingsformulier.

Kinderen vanaf groep 2 tot en met de laatste groep van de basisschool kunnen per dag voor zeven euro een toegangspolsbandje kopen aan de kassa van Jeugdland. In de voorverkoop zijn alle bandjes voor de gehele week te koop voor € 25. Voorverkoopadres is sigarenmagazijn ’t Moortje in de Stationsstraat 31 in Pijnacker.

Hutten bouwen is een vaste waarde tijdens Jeugdland Pijnacker. Op de laatste dag gaat de fik erin.

Ook dit jaar wordt weer The Voice of Jeugdland gehouden. Kinderen die willen meedoen kunnen zich van tevoren aanmelden.

Ook dit jaar in het programma: de Survival rond de Dobbeplas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *