Jeugdland staat te trappelen

Kán het? Of lukt het nog niet? De spanning bij het bestuur en de medewerkers van Jeugdland Pijnacker is groot. Ze staan te trappelen: ze willen zó graag weer een mooie vakantieweek houden in de laatste week van de zomervakantie.

Maar zijn de kantines op sportpark De Groene Wijdte beschikbaar? Is het te goed te regelen met het halen en brengen van kinderen? Gaat de gemeente akkoord en kan het financieel uit als er minder dan de gebruikelijke 1200 kinderen kunnen meedoen?

“We hebben er ontzettend veel zin in”, zegt voorzitter Henny Antonissen van de Stichting Jeugdland Pijnacker. “Alle afdelingen zijn volop bezig met het maken van plannen, ook alternatieve plannen voor als we het vanwege corona niet op de gebruikelijke manier kunnen doen. We hebben een enquête rondgestuurd onder de medewerkers en vrijwilligers en daar kwam uit dat het gros vindt dat het dit jaar door moet gaan, al dan niet met restricties, met mondkapjes voor de leiding, misschien een beperking in de aantallen kinderen. We houden er ook rekening mee dat het ook dit jaar toch niet kan. Maar dat zou echt een ramp zijn.”

Je kunt het je inderdaad niet voorstellen: voor het tweede jaar géén Jeugdland in Pijnacker. Zo ver is het gelukkig nog niet: het bestuur heeft zichzelf de deadline gesteld tot eind van deze maand om een besluit te nemen over doorgaan of afgelasten. Henny: “We zijn met zijn allen gigantisch aan het denken en plannen maken. Het is net een boom met veel takken: wat als dit, wat als dat? Kunnen we het zonder de sportkantines doen? Alleen buitenactiviteiten? Voor de afdelingen als knutselen en textiel is dat wel een punt. Kunnen we het dan met grote tenten doen? Er zijn telkens nieuwe ideeën, het verandert met de dag.”

Financieel moeilijk

Voor het bestuur staat het wel vast dat in deze tijd, waarin corona nog steeds niet helemaal onder controle is, het normale draaiboek niet werkt. Twaalfhonderd, dertienhonderd kinderen in een week tijd; er wordt terdege rekening gehouden dat dat geen haalbare kaart is. “Maar kan het ook met minder deelnemers en hoeveel dan? Als we niet meer dan vijfhonderd kinderen kunnen hebben, dan wordt het financieel moeilijk. We hebben toch al de opties op de springkastelen en de kinderboerderij die steeds wordt uitgenodigd.”

Het overleg met de gemeente is aan de gang, zegt Henny, maar van die zijde komt nog geen duidelijkheid. Toch zullen in de komende weken de knopen moeten worden doorgehakt om alles op tijd klaar te hebben. Daarbij is een belangrijk punt op welke manier het halen en brengen van kinderen kan worden geregeld, waar de fietsen kunnen worden gestald enzovoort. “Daar moeten we allemaal goed over nadenken!”

Nootdorp volgeboekt

Het bestuur van de Nootdorpse Vakantieweek is wel voorzichtig optimistisch dat het gaat lukken om een min of meer normale vakantieweek te houden. De opzet in Nootdorp is anders dan in Pijnacker. Er doen sowieso minder kinderen aan mee, en bij de NVW wordt al jaren gewerkt met vaste groepjes kinderen met twee vaste begeleiders, die de hele week samen optrekken. Dat maakte iets gemakkelijker om rekening te houden met de coronabeperkingen en om toch een fijne vakantieweek te organiseren.

De belangstelling in Nootdorp is net als in eerdere jaren weer groot. De inschrijving was vorige maand gedurende enkele weken opengesteld en al snel was het maximale aantal van vijfhonderd kinderen bereikt. Aanmelden is dus niet meer mogelijk. Wel is de Nootdorpse Vakantieweek nog op zoek naar extra vrijwilligers die de groepen willen begeleiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *